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Effect of three different types of culture conditions on Spirulina maxima growth BABT
Monteiro,Maria Paula da Costa; Luchese,Rosa Helena; Absher,Theresinha Monteiro.
Growth of Spirulina maxima was studied in three types of culture conditions with four replicates each: 1) manual aeration with natural sunlight; 2) manual aeration with artificial light; and 3) constant aeration with an aquarium compressor and artificial light. After 185 days of incubation, growth declined in the first two treatments, while in the third treatment, higher growth was observed with average optical density of 3.7 against 1.8 and 1.9 in the first and second treatment, respectively. This was probably due to the fact that under constant aeration the salts were suspended avoiding the crystallization what could cause a decrease in the availability of the necessary nutrients for the growth. Also, the constant stirring allowed all the cells to...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aquarium compressor; Biomass production; Microalgal growth; Spirulina.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132010000200016
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Efeito prebiótico do mel sobre o crescimento e viabilidade de Bifidobacterium spp. e Lactobacillus spp. em leite Ciênc. Tecnol. Aliment.
Macedo,Lívia Nolasco; Luchese,Rosa Helena; Guerra,André Fioravante; Barbosa,Celso Guimarães.
Para ser considerado prebiótico, um microrganismo deve atender a uma série de requisitos, sendo a manutenção da viabilidade, um dos principais. Culturas probióticas de Lactobacillus spp. e Bifidobacterium spp. foram cultivadas em leite em pó desnatado reconstituído 12% adicionado de 3% (p/v) de mel pasteurizado. Foram preparados controles sem mel. Todos os cultivos mantiveram-se viáveis por 46 dias a 7 °C atendendo o número mínimo exigido pela legislação. O maior número de células viáveis de L. casei-01 e L. casei Shirota (>9,0 log10 UFC.mL-1) foi observado nos cultivos contendo mel. A acidez titulável produzida por estas culturas foi de 1,44%. O número de células viáveis de L. acidophilus Sacco® aos 46 dias em cultivos com mel foi significativamente...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Culturas probióticas; Leite fermentado; Mel de assa peixe.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612008000400027
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Lactobacillus paracasei probiotic properties and survivability under stress-induced by processing and storage of ice cream bar or ice-lolly Ciência Rural
Guerra,André Fioravante; Lemos Junior,Wilson José Fernandes; Santos,Geraldo Oliveira dos; Andrighetto,Christian; Gianomini,Alessio; Corich,Viviana; Luchese,Rosa Helena.
ABSTRACT: Probiotics are live microorganisms which, when administered in adequate amounts, confer a health benefit on the host. The aim of this study was to identify genotypically lactobacilli strains isolated from newborn stools and selecting strain based on probiotic properties (gastrointestinal tolerance, antibiotic susceptibility, inhibition of pathogen biofilm formation, absence of alfa or gamma-blood hemolysis, and lysozyme sensibility) and technological properties of surviving either in ice cream bar or ice-lolly. Reduction of 1.2log cfu ml-1 of the Lactobacillus paracasei strain was observed after exposure through in vitro gastrointestinal conditions. It inhibited biofilms of Escherichia coli, Salmonella Typhimurium and Candida albicans by...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Frozen dessert; Functional food; Probiotic strain.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782018000900751
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