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Silva,Luciana Barboza; Silva,Walciane; Macedo,Maria Ligia Rodrigues; Peres,Marize Terezinha Lopes Pereira. |
Hundreds of plant species have been studied in order to find out the active ingredient responsible for their insecticidal activity against the pests of economic importance. To verify the insecticidal activity in the husk of stem of Croton urucurana Baillon 1864 (Euphorbiaceae) against Anagasta kuehniella Zeller 1879 (Lepidoptera: Pyralidae), the methanolic (EMeOH) extract, dichloromethane fraction (FDM), ethyl acetate fraction (FAE) and crude resin, incorporated into an artificial diet were evaluated. EMeOH (0.5, 1.0 and 2.0%) and crude resin (2.0%) interfered with neither the weight nor the survival of fourth instar larvae and other analyzed parameters. FDM (2.0%) fraction caused mortality of 65%, and the artificial diet containing 2.0, 1.0 and 0.5% FAE... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Euphorbiaceae; Insecticide; 'sangra d'água'; Meal moth; Toxicity. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132009000300018 |
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Aydos,Leonardo Recena; Amaral,Luane Aparecida do; Souza,Gabriel Henrique Oliveira de; Cavalheiro,Leandro Fontoura; Vargas,Márcio Olívio Figueiredo; Rafacho,Bruna Paola Murino; Nazário,Carlos Eduardo Domingues; Oliveira,Rodrigo Juliano; Macedo,Maria Ligia Rodrigues; Santos,Elisvânia Freitas dos. |
Abstract Brazil has high diversity of native fruits with high nutritional and biochemical value. Bactris setosa Mart. (tucum-do-Pantanal) stands out by its oil-rich almond. This study aimed to determine the physicochemical characteristics of tucum-do-Pantanal almond and its by-products: press cake and crude oil. The almond of tucum-do-Pantanal had total weight of 0.81g, lager diameter 10.87mm, small diameter 8.21mm, height 12.50, weight of almond 0.38g, weight of endocarp 0.25g. In relation to the chemical analysis, the cake had higher ash, protein and carbohydrate contents than the almond. On the other hand, the content of moisture, lipids and calories were higher in the almond. The press cake showed 636.80 g kg-1 of total fiber. The fatty acids that... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Food analysis; Fatty acids; Tucum-do-Pantanal; Pantanal. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132019000100511 |
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Campos,Raquel Pires; Hiane,Priscila Aiko; Ramos,Maria Isabel Lima; Ramos Filho,Manoel Mendes; Macedo,Maria Ligia Rodrigues. |
Este trabalho foi realizado com o objetivo de avaliar a conservação pós-colheita de guavira (Campomanesia sp.), em função da utilização de 1-MCP e de atmosfera modificada passiva, além do armazenamento à temperatura ambiente e a 11ºC. Os frutos foram colhidos no ponto de maturidade fisiológica, subdivididos em parcelas e submetidos à aplicação de 1-Metilciclopropeno (1-MCP) (700 ηL.L-1/12horas) e à atmosfera modificada passiva por meio do uso de embalagem plástica. Foram realizadas análises de perda de massa, sólidos solúveis, acidez titulável, vitamina C, fenóis totais, atividade antioxidante e aparência geral dos frutos. O uso de 1-MCP não reduziu a perda de massa dos frutos, tanto em armazenamento ambiente quanto refrigerado, o que foi verificado com o... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Atmosfera modificada; Compostos bioativos; Armazenamento refrigerado; 1-MCP. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452012000100008 |
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