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The effect of feed intake containing whole cottonseed on blood parameters of Nellore bulls 45
Gomes,V.S.; Mano,S.B.; Freitas,M.Q.; Santos,M.D.; Azeredo,V.B.; Silva,J.M.; Santos,E.B.; Conte-Júnior,C.A..
ABSTRACT The aim of this study was to evaluate the effect of diets containing whole cottonseed (WC) on blood biochemical parameters of bulls. Thirty bulls with 30±6 months and 382.7±28.4kg were kept in feedlot (85 days) and fed the following WC levels: 0, 2.22, 4.44, 6.66, 8.88 and 11.11%. In comparing biochemical indicators from the beginning to the end of the experiment, the control group (CG) and those fed diets containing 2.22, 8.88 and 11.11% of WC had an increase (P<0.05) in serum Ca concentrations (8.34±0.65−9.56±0.92mEqL-1). In relation to Fe (202.79±69.04−300.04±79.88µg/dL), the CG and those treated with 6.66% WC showed an increase (P<0.05) in serum concentrations. As to the Mg (1.92±0.18−2.40±0.27mEqL-1), groups treated with diet containing...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bull; Serum biochemical; Whole cottonseed; Gossypol.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352017000300551
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Meat characteristics of cattle fed diets containing whole cottonseed 45
Gomes,V.S.; Mano,S.B.; Freitas,M.Q.; Santos,M.D.; Conte Júnior,C.A.; Silva,J.M.; Santos,E.B..
ABSTRACT Sensory and instrumental analyses evaluated the meat and fat characteristics of feedlot-finished steers fed a diet containing cottonseed. Global impression, texture, meat color, and fat color were assessed. Thirty Nellore bulls with an average age of 30 ± 6 months and initial body weight of 382.7 ± 28.4kg were kept in feedlot stalls and fed the following cottonseed levels: 0; 2.22 %; 4.44 %; 6.66 %; 8.88 %; 11.11 % of the dietary dry matter. The cottonseed used in this experiment had an average free gossypol content of 4.5g/kg of cottonseed. The overall impression of the samples, assessed by the triangle test for difference, did not differ for more than 62 % of the panelists (P>0.01). The shear strength of roasted meat varied from 6.00 to...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Meat; Texture; Gossypol; Whole cottonseed.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352016000401069
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Utilização de Lactobacillus acidophilus e de acidificação direta na fabricação de queijo de minas frescal 45
Alves,C.C.C.; Gemal,N.D.H.; Cortez,M.A.S.; Franco,R.M.; Mano,S.B..
Três procedimentos foram adotados na elaboração de queijo de minas frescal: fabricação tradicional, com adição de ácido lático e com Lactobacillus acidophilus. As amostras dos queijos foram analisadas quanto à composição e, durante o período de estocagem de 30 dias, quanto à acidez - pH e acidez titulável - e contagem de L. acidophilus. A análise sensorial foi realizada por métodos sensoriais afetivos. A composição dos queijos nos diferentes procedimentos apresentou-se de acordo com os padrões esperados, com exceção do teor de gordura, que foi maior no queijo com adição de ácido lático. Durante a armazenagem, ocorreu aumento da acidez titulável em todos os procedimentos. A contagem de L. acidophilus foi acima de 10(8)UFC/g, caracterizando populações...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Queijo; Probióticos; Lactobacillus acidophilus; Ácido lático.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352011000600038
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