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Virgolino,Zirvaldo Z.; Resende,Osvaldo; Gonçalves,Douglas N.; Marçal,Kaique A. F.; Sales,Juliana de F.. |
ABSTRACT The aeration of seeds with artificially cooled air and their storage in big-bag packages aim to lengthen the shelf life while maintaining the quality. Thus, the objective was to study the effects of cooling before storage on germination and vigor of soybean seeds stored in trifoliate kraft paper bag and big bag in non-air-conditioned environment. Seeds of soybean cultivar NA 7337 RR were mechanically harvested in March 2013, holding an average moisture content of 18% w.b. In June, 16,000 kg of seeds were processed and cooled to 18 °C. Equal amount of non-cooled seeds was used as a control. Equally divided in kraft paper and in big bags, and combining cooling and packaging, the seeds were stored for three months and analyzed for moisture content,... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Storage; Temperature; Moisture contente; Vigor; Germination. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662016000500473 |
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Smaniotto,Thaís A. de S.; Resende,Osvaldo; Marçal,Kaique A. F.; Oliveira,Daniel E. C. de; Simon,Gustavo A.. |
Propôs-se, neste trabalho, avaliar a qualidade fisiológica das sementes de soja ao longo do armazenamento durante 180 dias em diferentes teores de água e em duas condições de temperatura. Foram utilizadas sementes de soja, cultivar CD 242 RR com teores de água iniciais de 12, 13 e 14% (b.u.). As sementes foram adquiridas com o teor de água de 11,0% (b.u.); em seguida, foram umedecidas em câmara BOD a 20 ºC e 85% de umidade relativa, homogeneizadas e acondicionadas em sacos plásticos de polipropileno; as embalagens foram mantidas em dois ambientes distintos. Com vista à avaliação das sementes ao longo do armazenamento foram realizadas as análises de teor de água, germinação, primeira contagem da germinação, índice de velocidade de germinação e condutividade... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Teor de água; Temperatura; Glycine max (L.). |
Ano: 2014 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662014000400013 |
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