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Martins,Rodrigo Prado; Nakazato,Luciano; Dutra,Valéria; Leite,Domingos da Silva. |
This research aimed to verify the presence of virulence genes in strains of Escherichia coli isolated from grated cheese sold in farmers' markets of Cuiabá-MT, Brazil. Forty samples of this food were submitted for microbiological analysis and 22 (55%) tested positive for E. coli. Next, 64 strains of E. coli were isolated from the positive samples and screened by the polymerase chain reaction (PCR) for the presence of the genes encoding the following virulence factors: stx1 and stx2 (verotoxin types 1 and 2), eae (intimin), lt1 (heat-labile toxin type 1), st1 (heat-stable toxin type 1), cnf1 and cnf2 (cytotoxic necrozing factor types 1 and 2), and cdtB (cytolethal distending toxin). All the isolates were negative for the genes stx1, stx2, eae, lt1, st1,... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Escherichia coli; Virulence genes; Grated cheese; Cuiabá - MT. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612011000100014 |
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Silva,Maria Cristina da; Faria,Givago Silva; Paula,Daphine Ariadne Jesus de; Martins,Rodrigo Prado; Caramori Junior,João Garcia; Kich,Jalusa Deon; Colodel,Edson Moleta; Nakazato,Luciano; Dutra,Valéria. |
O presente trabalho teve como objetivo determinar a prevalência de Salmonella sp. em suínos abatidos em frigoríficos sob Inspeção Federal no Estado de Mato Grosso. Amostras de linfonodos mesentéricos e tonsilas de diferentes procedências foram coletadas em três frigoríficos. Das 300 amostras processadas, 50 (16,6%) foram positivas para Salmonella sp., sendo identificados 14 diferentes sorovares. Os sorovares mais freqüentes foram Derby (16%), Typhimurium (14%), London (12%) e Give (12%). Os resultados epidemiológicos obtidos mostram uma baixa prevalência desta bactéria quando comparados com os resultados de estudos realizados em outros Estados. |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Salmonella; Suínos; Mato Grosso. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782009000100045 |
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