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Registros recuperados: 10 | |
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Granato,Daniel; Castro,Inar Alves de; Piekarski,Flávia Vilas Boas Wiecheteck; Benincá,Cristina; Masson,Maria Lucia. |
This work was aimed at studying the influence of PFJ and/or sodium disulphite on Yacon pulp colour, and evaluating the sensory attributes of Yacon non-sugar pastes. A colour kinetic evaluation of browning in 11 treatments containing Yacon tubers, yellow passion fruit juice (PFJ) and/or sodium disulphite, over the course of 240 minutes was studied to inactivate the PPOs activity. The evaluation of the colour alterations of Yacon tuber by the addition of variable amounts of PFJ and sodium disulphite enabled identification of efficient treatments for the inhibition of browning: T7 (300 g kg -1 PFJ), T8 (400 g kg -1 PFJ), and T10 (150 g kg -1 PFJ + 0.25 g kg -1 sodium disulphite). These treatments presented high colour intensity (C*) and an insignificant (P... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Smallanthus sonchifolius; Diabetes; Passion fruit; Sensory analysis; Kinetics; Polyphenol oxidases. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132011000100020 |
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Ferreira,Bruna Mayara Roldão; Dagostin,João Luiz Andreotti; Andrade,Eriel Forville de; Takashina,Thiago Atsushi; Ellendersen,Luciana de Souza Neves; Masson,Maria Lucia. |
Abstract Yacon is a tuberous root from the Andean region being increasingly grown across the world due to the low caloric values of their roots and the functional properties of extractions of its leaves. However, there is still a gap in the knowledge of how the plant develops, and if physical and chemical changes are noticed regarding maturity. The subject of this work was to investigate the dynamics of a group of parameters and to establish correlations across them. To achieve this goal, leaves collected from three different parts of the plant in three months were assessed regarding size (plant height and leaf area), color and the presence of sesquiterpene lactones. Different methods of extraction were also studied and the total phenolic content was... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Smallanthus sonchifolius; Sesquiterpene lactones; Physical parameters; Chemical parameters; Phenolic content. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132019000100430 |
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Wille,Grace Maria Ferreira C.; Macedo,Renata E. Freitas de; Masson,Maria Lucia; Stertz,Sônia Cachoeira; Cellupi Neto,Ricardo; Lima,Jucineide Matos. |
O cultivo do araçá-pêra, (Psidium acutangulum D. C.), fruto nativo da região Amazônica, tem despertado interesse de pesquisadores do sul do Brasil, pela possibilidade de representar uma nova oportunidade de sustento para os habitantes do litoral paranaense. O fruto apresenta boa proporção de polpa e suculência (rendimento em polpa 75,67%); porém, é excessivamente ácido para o consumo "in natura" (pH 2,77 e acidez livre 2,67%), tem aroma agradável e casca fina e amarga, sendo resistente ao corte. Possui valores de vitamina C de 60,98 mg/100g e fibra dietética de 9,6%. Objetivou-se com o presente trabalho desenvolver uma tecnologia e uma formulação para a fabricação de doce em massa do araçá pêra, que fosse simples e de fácil aplicação pelo pequeno produtor... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Psidium acutangulum D. C.; Geleia de fruta tropical; Desenvolvimento de produto alimentício. |
Ano: 2004 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542004000600019 |
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Van Amson,Gisele; Haracemiv,Sônia Maria Chaves; Masson,Maria Lucia. |
As doenças transmitidas por alimentos (DTAs) são causadas por agentes biológicos, químicos ou físicos, os quais penetram no organismo humano pela ingestão de água ou alimentos contaminados. Este trabalho tem como objetivo a realização de um levantamento dos dados disponíveis sobre surtos de origem alimentar ocorridos no Paraná, no período de 1978 a 2000. O perfil epidemiológico das doenças transmitidas por alimentos no Brasil ainda é pouco conhecido, somente alguns estados e/ou municípios dispõem de estatísticas e levantamentos reais sobre os agentes etiológicos mais comuns, alimentos mais freqüentemente envolvidos e fatores contribuintes. Além disso, doenças transmitidas por alimentos nem sempre são oficialmente notificadas. No Paraná, dados obtidos... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Surtos; Alimentos; Paraná. |
Ano: 2006 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542006000600016 |
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Granato,Daniel; Masson,Maria Lucia; Freitas,Renato João Sossela de. |
This work is aimed at evaluating the physicochemical, physical, chromatic, microbiological, and sensorial stability of a non-dairy dessert elaborated with soy, guava juice, and oligofructose for 60 days at refrigerated storage as well as to estimate its shelf life time. The titrable acidity, pH, instrumental color, water activity, ascorbic acid, and physical stability were measured. Panelists (n = 50) from the campus community used a hedonic scale to assess the acceptance, purchase intent, creaminess, flavor, taste, acidity, color, and overall appearance of the dessert during 60 days. The data showed that the parameters differed significantly (p < 0.05) from the initial time, and they could be fitted in mathematical equations with coefficient of... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Shelf life; Emulsions; Color; Oligofructose; Lactase deficiency; Psidium guajava. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000300036 |
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Haminiuk,Charles Windson Isidoro; Sierakowski,Maria-Rita; Izidoro,Dayane Rosalyn; Maciel,Giselle Maria; Scheer,Agnes de Paula; Masson,Maria Lucia. |
Neste trabalho, o comportamento reológico de sistemas pécticos formulados com as pectinas extraídas das polpas de morango, amora-preta e framboesa foi investigado através de testes reológicos oscilatórios. Adicionalmente, as propriedades químicas dessas pectinas foram estudadas. Os sistemas pécticos das polpas de frutas vermelhas apresentaram um caráter de gel forte de acordo com os testes reológicos, sendo o gel de morango caracterizado como o mais forte. Os testes reológicos foram confirmados pelo experimento de Cox-Merz, grau de esterificação e peso molecular médio. O ácido galacturônico está diretamente relacionado com a formação da rede de pectina. Além disso, a diferença entre a força dos três géis pécticos pode ser atribuída aos valores do grau de... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Polpa de frutas vermelhas; Pectina; Reologia. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000100035 |
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Granato,Daniel; Masson,Maria Lucia; Ribeiro,Jéssica Caroline Bigaski. |
The aim of this study was to use a factorial design approach for developing a palatable and stable soy-based dessert with the addition of Soy Protein (SP), oligofructose, and Passion Fruit Juice (PFJ). Panelists (n = 50) used a seven-point hedonic scale to assess the overall liking, degree of liking of creaminess, taste, and color of the desserts. In addition, the samples were submitted to a preference ranking test in order to evaluate the products' preference. Water Holding Capacity (WHC) and backscattering (BS) measures were also determined to assess the physical stability of the trials. Sample F3 (35% PFJ and 2% SP) was the only one that presented a WHC index of 94.8%; moreover, none of the developed samples had synerisis after 72 hours of storage... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Fructooligosaccharides; Functional foods; Soy-based desserts; Acceptability; Stability; Fruit juices. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612012000100018 |
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Granato,Daniel; Masson,Maria Lucia. |
Response Surface Methodology (RSM) was applied to evaluate the chromatic features and sensory acceptance of emulsions that combine Soy Protein (SP) and red Guava Juice (GJ). The parameters analyzed were: instrumental color based on the coordinates a* (redness), b* (yellowness), L* (lightness), C* (chromaticity), h* (hue angle), visual color, acceptance, and appearance. The analyses of the results showed that GJ was responsible for the high measured values of red color, hue angle, chromaticity, acceptance, and visual color, whereas SP was the variable that increased the yellowness intensity of the assays. The redness (R²adj = 74.86%, p < 0.01) and hue angle (R²adj = 80.96%, p < 0.01) were related to the independent variables by linear models, while... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Colorimetry; Response surface methodology; Sensory acceptability; Functional foods; Glycine max. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000400039 |
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Registros recuperados: 10 | |
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