|
|
|
|
|
Bueno,Rachel Santos; Torres,Robledo de Almeida; Ferraz,José Bento Sterman; Lopes,Paulo Sávio; Eler,Joanir Pereira; Mourão,Gerson Barreto; Silva,Martinho de Almeida e; Mattos,Elisângela Chicaroni de. |
Os objetivos neste trabalho foram investigar, em uma população de bovinos de corte mestiços a obtenção dos efeitos genéticos não-aditivos para as características peso aos 205 e 390 dias e perímetro escrotal e avaliar a consideração desses efeitos na predição dos valores genéticos dos reprodutores utilizando diferentes metodologias de estimação. No método 1, os dados foram pré-ajustados para os efeitos não-aditivos obtidos pelo método de mínimos quadrados em modelo que considerou os efeitos fixos genéticos aditivos diretos e maternos e os não-aditivos, das heterozigoses direta e materna total, e epistasia. No método 2, os efeitos não-aditivos foram considerados covariáveis no modelo genético. Valores genéticos para os dados ajustados e não-ajustados foram... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Avaliação multirracial; Heterozigose; Mestiços; Perdas por recombinação. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982012000500009 |
| |
|
|
Gaya,Leila de Genova; Mourão,Gerson Barreto; Ferraz,José Bento Sterman; Mattos,Elisângela Chicaroni de; Costa,Andrezza Marcovig Moreira Alves da; Michelan Filho,Tércio; Rosa,Alessandra Fernandes; Felício,Andrezza Maria; Eler,Joanir Pereira. |
Broiler meat quality is one of the primary factors considered by the poultry industry. This study was conducted to estimate heritability and genetic correlation coefficients for meat quality traits in a single male broiler line. The meat ultimate pH (24 h after slaughter) and lightness presented the highest heritability estimates. Given the estimated genetic correlations, the pH measured at 15 min and 24 h after slaughtering, as well as lightness, were characterized by a close and negative genetic relationship with water holding capacity traits. In contrast, meat quality traits exhibited only non-significant genetic correlations with performance and carcass traits. Noticed exceptions were breast weight, which was genetically and favorably associated with... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Animal breeding; Genetic parameters; Poultry. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162011000600002 |
| |
|
|
Silva,Luana Bertollini de Jesus; Gaya,Leila de Genova; Madureira,Ana Paula; Tarôco,Graziela; Ferraz,José Bento Sterman; Mourão,Gerson Barreto; Mattos,Elisângela Chicaroni de; Michelan Filho,Tércio. |
The goals of this research were to estimate the phenotypic correlations among various meat quality traits from a male broiler line and to describe the relation among these variables. Phenotypical correlations were determined among quality traits, isolating the effects of slaughter date, the age of the mother and sex. The evaluated traits were pH measurements taken at time 0 and at 6 and 24 hours after slaughtering, color parameters, water loss due to exudation, thawing and cooking of the meat, and shear force. Important associations (P<0.01) were found to be significant and, in most cases, weak or moderate, varying from -0.35 to 0.28. The initial pH of the meat was not associated (P>0.05) to the other traits of the meat, whereas the pH at 24... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Correlation; Pectoralis major; PH; Poultry. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782011000800029 |
| |
|
|
|