|
|
|
|
| |
|
|
Rodrigues,Eliane; Seixas Filho,José Teixeira de; Mello,Silvia Conceição Reis Pereira; Castagna,Airton Antonio; Sousa,Marcos Aurélio de; Silva,Ulisses Pereira. |
Captive breeding of bullfrog (Lithobates catesbeianus) is of great economic potential, mainly for its thighs and leather. The nutritional quality of frog meat includes properly balanced amino acids with a protein profile of high biological value, low fat and low cholesterol, and high digestibility due to its short chain molecule structure. It is recommended by doctors and nutritionists, especially for protein restricted children or malnourished children. Aiming to aggregate value to the segment and offer a product with nutritional properties that meet the need of children aged six months and above, a meat product based on the composition of frog meat was developed experimentally. To ensure raw material quality after bleaching and deboning, the microbiota... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Preschool; Food security; Microbiological quality of food. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612014000100007 |
| |
|
|
Mello,Silvia Conceição Reis Pereira; Freitas,Mônica Queiroz de; São Clemente,Sergio Carmona de; Franco,Robson Maia; Nogueira,Eduardo Bruno; Pinto,Maria Dalva Silva Ribas. |
O objetivo deste estudo foi avaliar rendimentos, composição centesimal e características bacteriológicas da polpa e do surimi de tilápia obtidos a partir da desossa mecânica de espinhaços residuais da filetagem de peixes de 400 a 650 gramas e oriundos de unidade de processamento oficial. As amostras foram divididas em quatro lotes, com intervalos de prazo de coleta de dois meses. As análises realizadas foram determinação do rendimento, composição centesimal (umidade, proteína, lipídios e cinzas) e análises bacteriológicas: contagem de Bactérias Heterotróficas Aeróbias Mesófilas (CBHAM) e Psicrotróficas (CBHAP); isolamento e identificação de Salmonella spp., Staphylococcus coagulase positiva e Escherichia coli. Os rendimentos obtidos para a polpa e o surimi... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Carne mecanicamente separada de pescado (CMSP); Surimi; Polpa de pescado; Tilápia; Oreochromis niloticus. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782010000300025 |
| |
|
|
|