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Rubião,Cynthia Annes; Franco,Robson Maia; Mesquita,Eliana de Fátima Marques de; Miguel,Marco Antonio Lemos; Cabral,Claudius Couto; Fonseca,Ana Beatriz Monteiro. |
ABSTRACT The aim of this study was to determine and compare the Most Probable Number (MPN) of Total Coliforms (TC), Escherichia coli and Enterococcus spp. and to characterize the antimicrobial resistance profiles of Enterococcus spp. isolated from oysters collected in the Barra de Guaratiba Mangrove, Rio de Janeiro, Brazil. The enumeration of E. coli has been used to indicate fecal contamination and hygienic-sanitary conditions of bivalve molluscs. Enterococci are capable to transfer several antimicrobial resistance genes to pathogenic bacteria, including those from Gram-negative group. The oysters were bought from local fishermen and a total of 123 individuals were analyzed. The TC, E. coli and Enterococcus spp. MPN mean were 26,300/100 g, 3,260/100 g and... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Water pollution; Escherichia coli; Enterococcus spp.; Antimicrobial resistance; Bivalve molluscs. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132017000100308 |
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Leite,Analy Machado de Oliveira; Miguel,Marco Antonio Lemos; Peixoto,Raquel Silva; Rosado,Alexandre Soares; Silva,Joab Trajano; Paschoalin,Vania Margaret Flosi. |
Kefir is a fermented milk beverage produced by the action of bacteria and yeasts that exist in symbiotic association in kefir grains. The artisanal production of the kefir is based on the tradition of the peoples of Caucasus, which has spread to other parts of the world, from the late 19th century, and nowadays integrates its nutritional and therapeutic indications to the everyday food choices of several populations. The large number of microorganisms present in kefir and their microbial interactions, the possible bioactive compounds resulting of microbial metabolism, and the benefits associated with the use this beverage confers kefir the status of a natural probiotic, designated as the 21th century yoghurt. Several studies have shown that kefir and its... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Probiotic; Microbial diversity; Kefir grains; Fermented milk; Kefir. |
Ano: 2013 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822013000200001 |
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Lavinas,Flávia Conde; Almeida,Natália Correa de; Miguel,Marco Antonio Lemos; Lopes,Maria Lúcia Mendes; Valente-Mesquita,Vera Lúcia. |
O caju, rico em nutrientes, apresenta alta perecibilidade. Este trabalho teve como objetivo avaliar a estabilidade química, físico-química e microbiológica do suco de caju in natura mantido em temperatura ambiente por 24 h, estocado sob refrigeração por sete dias e sob congelamento por 120 dias. O teor de ácido ascórbico no suco recém-extraído foi de 147,29 ± 0,41 mg/100 mL e reduziu em 6,57% em temperatura ambiente. Durante a estocagem sob refrigeração e congelamento, as taxas de redução dessa vitamina foram 1,16% ao dia e 0,05% ao dia, respectivamente. Foi observado aumento na contagem de bactérias mesófilas totais e fungos filamentosos e leveduras no suco mantido em temperatura ambiente. Nos sucos estocados sob refrigeração durante sete dias houve... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Suco de caju in natura; Ácido ascórbico; Qualidade microbiológica; Estocagem. |
Ano: 2006 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612006000400026 |
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