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Comportamento da Lectina de sementes de Canavalia brasiliensis Mart. durante a germinação em presença de luz Acta Botanica
Cavada,Benildo Sousa; Vieira,Clébia Crisóstomo; Silva,Lia Magalhães de Almeida; Oliveira,José Tadeu Abreu de; Moreira,Renato de Azevedo.
A comparação da metabolização da lectina de Canavalia brasiliensis com as demais proteínas de reservas durante a germinação das sementes na presença de luz foi acompanhada através da combinação de dosagem de proteínas solúveis, determinação da atividade hemaglutinante, cromatografia de afinidade em coluna de Sephadex G-50 e eletroforese em gel de poliacrilamida em presença de dodecilsulfato de sódio (SDS) e 2-mercaptoetanol. Os resultados foram comparados com resultados anteriormente obtidos com sementes germinadas na ausência da luz e ficou evidenciado que, mesmo com as plântuias fotossintetizando, a lectina de Canavalia brasiliensis é preservada, sendo metabolizada após as>demais proteínas de reserva. Estes dados sugerem também que estas proteínas...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lectinas; Canavalia brasiliensis; Germinação.
Ano: 1990 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-33061990000300003
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Lectinas de sementes como marcadores taxonômicos da tribo Diocleae Acta Botanica
Oliveira,José Tadeu Abreu de; Cavada,Benildo Sousa; Martins,Jorge Luiz; Jarenkow,João André; Vasconcelos,Ilka Maria; Moreira,Renato de Azevedo.
Eletroforese em gel de poliacrilamida das proteínas solúveis extraídas de sementes de doze espécies da tribo Diocleae, apresenta padrão qualitativo semelhante no que diz respeito às bandas correspondentes às lectinas, sugerindo a possibilidade de seu uso como marcadores taxonômicos.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lectinas; Taxonomia; Canavalia; Dioclea.
Ano: 1990 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-33061990000300016
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Evaluation of Caesalpinia pulcherrima endospermic gum as affinity matrices for galactose-binding lectins interaction BABT
Braga,Renata Chastinet; Teixeira-Sá,Daniele Maria Alves; Ribeiro,Alexsandra Feitosa; Miranda,Raquel Lima; Almeida,Lia Magalhães de; Horta,Ana Cecília Góes; Moreira,Renato de Azevedo.
Lectins are proteins or glycoproteins able to bind, specifically and reversibly carbohydrates and glycoconjugates. Considering this ability, the utilization of Caesalpinia pulcherrima seeds polysaccharides as an affinity matrix was tested. The endospermic gum were solubilized in distinct concentrations of NaOH and treated with different amounts of epichlorohydrin (ECH) forming affinity gels with variable capacity for interaction with galactose- binding lectins. The gel with an ECH/gum ration of 6.0mmol/g was selected as the best affinity matrix. The matrix presented different efficiencies in terms of isolating galactose-binding lectins. C. pulcherrima endospermic galactomannans were purified by ethanol precipitation and the purified galactomannan was...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Galactose binding lectins; Affinity chromatography; Galactomannans.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132011000200009
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Cross-linked coacervates of cashew gum and gelatin in the encapsulation of pequi oil Ciência Rural
Alexandre,Joana de Barros; Barroso,Tiago Linhares Cruz Tabosa; Oliveira,Marília de Albuquerque; Mendes,Francisco Rogênio da Silva; Costa,José Maria Correia da; Moreira,Renato de Azevedo; Furtado,Roselayne Ferro.
ABSTRACT: Pequi oil is rich in bioactive compounds which can be encapsulated to increase protection against extrinsic environmental factors. A delayed degradation of pequi oil may occur by using microencapsulation technology, in addition to masking unpleasant flavors and aromas. Complex coacervation is a technique based on the electrostatic interaction between two oppositely charged biopolymers which form a matrix complexed around an agent of interest. However, cross-linking the particles is often necessary in order to make them more rigid. The objective of this research was to produce and characterize pequi oil microparticles in a cashew gum (CG) and gelatin (GE) matrix cross-linked with tannic acid. Cross-linked pequi oil microparticles were produced by...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Microencapsulation; Complex coacervation; Cross-linking; Tannic acid; Encapsulation efficiency.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782019001200753
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In vitro induction of callus from cotyledon and hypocotyl explants of Glycine wightii (Wight & Arn.) Verdc. Ciência e Agrotecnologia
Silva,André Luis Coelho da; Caruso,Cecília Sulzbacher; Moreira,Renato de Azevedo; Horta,Ana Cecília Góes.
With the objective to promote in vitro callus induction, cotyledon and hypocotyl segments of "perennial soybean" (Glycine wightii (Wight & Arn.) Verdc.) were inoculated in basal medium MS supplemented with sucrose (1.5 e 3%) and 0.8% agar and different concentrations of 2,4-dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D) and 6-furfurylaminopurine (kinetin). The explants were maintained in a dark growth room at 28ºC. The best callus induction was observed in explants (cotyledon and hypocotyl) maintained in medium containing the combination of 2,4-D (1 mg.L-1), kinetin (0.1 mg.L-1) and 3% sucrose. To promote callus subculture, the MS medium was supplemented with different combinations of 2,4-D (0.5 to 4.0 mg.L-1), with or without kinetin (0.1 mg.L-1) and sucrose...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Glycine wightii; Leguminosae; Callogenesis; Tissue culture.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542003000600011
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Growth characteristics and dynamics of protein synthesis in callus cultures from Glycine wightii (Wight & Arn.) Verdc. Ciência e Agrotecnologia
Silva,André Luis Coelho da; Caruso,Cecília Sulzbacher; Moreira,Renato de Azevedo; Horta,Ana Cecília Góes.
Cotyledon explants were first cultured on MS medium supplemented with 4.52 M 2,4-D and 0.46 mM kinetin. The development of the calli was followed (0, 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28 and 32 days after) and the growth curve was determined, based in fresh and dry weight. The growth curve presented sigmoidal form with four distinct phases. The highest growth percentage was observed at the exponential phase and the lowest at the stationary phase. These results indicated that cotyledon callus subculture should be performed 20 days after inoculation. The calli obtained after a period of 28 days were freeze dried, macerated and submitted to extraction with buffers of different pH values (2.6; 4.0; 6.0; 8.0 and 10.0) and the proteins in the extracts were determined by...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Glycine; Leguminosae; Callogenesis; SDS-PAGE.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542005000600009
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