|
|
|
|
| |
|
| |
|
|
Guimarães,Rita de Cássia Avellaneda; Macedo,Maria Lígia Rodrigues; Munhoz,Cláudia Leite; Filiu,Wander; Viana,Luís Henrique; Nozaki,Vanessa Taís; Hiane,Priscila Aiko. |
This study evaluated the nutritional value of sesame and flaxseed oils and their effects on the lipid and glucose profile of rats fed diets containing different fat combinations. Fatty acid composition, refractive index, and iodine and saponification values were analyzed to characterize the oils. In the biological assay, Wistar rats were fed different diets, whose fat composition consisted of varying combinations of flaxseed oil, sesame oil, and animal fat. The primary constituents of the sesame oil were oleic (28.6%), linoleic (28.4%), and lauric acid (14.6%); for the flaxseed oil they were alpha-linolenic (39.90%), oleic (17.97%) and linoleic acid (12.25%). The iodine and saponification values of the oils were within the reference range. Rats fed... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Diets; Flaxseed; Sesame; Lipids; Nutritional quality index. |
Ano: 2013 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612013000100030 |
| |
|
|
Nozaki,Vanessa Taís; Munhoz,Cláudia Leite; Guimarães,Rita de Cássia Avellaneda; Hiane,Priscila Aiko; Andreu,Maxwell Parrela; Viana,Luiz Henrique; Macedo,Maria Lígia Rodrigues. |
Os óleos de frutos estão sendo estudados por seu potencial na indústria de alimentos e também para aumento do consumo de ácidos graxos monos e poli-insaturados. Este estudo objetivou determinar as constantes físico-químicas, composição centesimal, identificar e quantificar os principais ácidos graxos presentes na fração lipídica da polpa e da amêndoa dos frutos de guarirova, espécie Syagrus oleracea (Mart.) Becc. Foi realizada a caracterização físico-química dos óleos, composição de ácidos graxos e índices de qualidade nutricional. O óleo da amêndoa possui maior concentração de ácidos graxos saturados (89,2%), sendo representado principalmente pelo ácido láurico (48,34%). A polpa apresentou ácidos graxos monoinsaturados (24,84%) e poli-insaturados... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Ácidos graxos; Lipídios; Guarirova. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782012000800030 |
| |
|
|
|