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Physical and chemical characteristics of sapota fruit at different stages of maturation PAB
Brito,Edy Sousa de; Narain,Narendra.
In the present work, the physical and chemical characteristics in three stages of maturation of sapota (Manilkara zapota L.P. Royen) fruit were studied as well as its post-harvest behavior during storage at ambient and refrigerated conditions. With the advance of maturation, the concentration of the reducing sugars increased while the total acidity and tannin contents decreased. The fruits which did not have their pedicel removed during the post-harvest presented the storage time superior when compared with the fruits having their pedicels removed. The fruits stored under refrigeration had higher weight retention as compared to the fruits stored under ambient conditions.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/report Palavras-chave: Analysis; Post-harvest; Quality; Storage.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2002000400020
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Influência da Idade de Abate e da Castração nas Qualidades Físico-Químicas, Sensoriais e Aromáticas da Carne Caprina R. Bras. Zootec.
Madruga,Marta Suely; Narain,Narendra; Arruda,Silvana Gonçalves Brito de; Souza,Janete Gouveia; Costa,Roberto Germano; Beserra,Frederico José.
Grupos de caprinos mestiços castrados e inteiros foram abatidos com idades de 175, 220, 265 e 310 dias. Os efeitos da castração e idade de abate nas qualidades físico-químicas, sensoriais e aromáticos da carne caprina foi pesquisado. O efeito castração foi observado apenas para o conteúdo de cálcio, no entanto a idade de abate apresentou um efeito significativo nos teores de umidade, proteína, cálcio, ferro e pH. Os fatores idade de abate e castração não apresentaram efeito significativo nos percentuais de fosfolipídeos porém, a idade de abate afetou os percentuais de colesterol. Caprinos castrados apresentaram maior percentual de ácidos graxos insaturados e, conseqüentemente, maior relação PUFA/SFA. Os ácidos graxos foram afetados significativamente pela...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Carne caprina; Castração; Físico-química; Idade de abate; Sensorial; Voláteis.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982002000600028
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Physico-chemical quality changes in mangaba (hancornia speciosa gomes) fruit stored at different temperatures BABT
Carnelossi,Marcelo Augusto Gutierrez; Sena,Hildo Costa de; Narain,Narendra; Yaguiu,Paula; Silva,Gabriel Francisco da.
The physical-chemical quality changes in mangaba fruit were studied. The fruit which attained full development at half-ripe stage were harvested and initially stored at 6, 8, 10 and 12±1ºC for four days. After this period, the fruit were transferred to an acclimatized room (24±2ºC) and maintained for five days. For control purposes, recently harvested fruit were stored directly in an acclimatized room (24±2ºC) for six days. After the transfer and storage at 24ºC, fruit were analyzed daily for their vitamin-C, soluble solids (ºBrix), titratable acidity, pH and firmness contents. In fruit directly stored at 24ºC, there was a sharp fall in vitamin C and acid contents. The fruit firmness decrease, after four days of storage, and they turned totally ripe. The...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Cold storage; Postharvest; Tropical fruits; Vitamin C.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132009000400023
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Caracterização e extração de compostos voláteis de resíduos do processamento de maracujá (Passiflora edulis Sims f. flavicarpa degener) Ciência Rural
Oliveira,Lília Calheiros de; Santos,João Antônio Belmino dos; Narain,Narendra; Fontes,Anderson dos Santos; Campos,Regina Santiago Silva; Souza,Taciana Lima de.
Este estudo objetivou extrair e identificar compostos voláteis presentes nos resíduos de processo de maracujá. Obtiveram-se destilados a partir de resíduos de maracujá através das técnicas de hidrodestilação simples e hidrodestilação com arraste de gás nitrogênio. Os compostos voláteis presentes nos destilados foram capturados por microextração em fase sólida, empregando-se fibra Carboxen/DVB/DMS, e identificados por cromatografia gasosa acoplada com espectrômetro de massa, usando a coluna capilar de sílica fundida CP WAX 52. Foram identificados trinta e um compostos voláteis no extrato obtido pela técnica de hidrodestilação simples, sendo os principais compostos: neral (26,19%), cinamato de metila (18,52%), linalol (16,82%), 1-undecanol (5,60%), cis-óxido...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Resíduos agroindustriais; Destilação; Cromatografia gasosa.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782012001200028
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