|
|
|
|
|
Costa,Fernando Guilherme Perazzo; Oliveira,Cleber Franklin Santos de; Dourado,Leilane Rocha Barros; Lima Neto,Raul da Cunha; Campos,Miguel Ângelo da Silva Fernandes; Lima,Anny Graycy Vasconcelos de Oliveira. |
Um experimento foi conduzido com o objetivo de estudar os efeitos dos níveis de cálcio nas rações sobre o desempenho e a qualidade de ovos de poedeiras comerciais. Foram utilizadas 216 poedeiras da linhagem Lohmann Brown no período de 39 a 55 semanas de idade. O delineamento utilizado foi inteiramente casualizado, composto de seis níveis de cálcio (3,0; 3,4; 3,8; 4,2; 4,6; 5,0%) e seis repetições de seis aves por parcela. Os níveis de cálcio avaliados não influenciaram os parâmetros produtivos, mas afetaram significativamente as porcentagens de albúmen e casca do ovo. O aumento do cálcio na dieta promove incremento na qualidade da casca do ovo em relação aos demais componentes do ovo. Recomenda-se nível de 4,3% de cálcio em dietas para poedeiras... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Exigência; Produção de ovos; Qualidade da casca. |
Ano: 2008 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982008000400006 |
| |
|
|
Costa,Fernando Guilherme Perazzo; Rodrigues,Ladyanne Raia; Goulart,Cláudia de Castro; Oliveira,Cleber Franklin Santos de; Rodrigues,Valéria Pereira; Silva,José Humberto Vilar da. |
The objective of this study was to evaluate the potassium requirement for laying Japanese quails. Two hundred and forty quails were distributed in a randomized block design, with five treatments and six replicates, with eight birds each. The treatments consisted of a basal diet deficient in potassium (K) (2.50 g/kg), supplemented with potassium carbonate, to replace the inert, to reach levels of 2.50, 3.50, 4.50, 5.50 and 6.50 (g/kg) of K in the diet. There was a quadratic effect of K levels on feed intake, egg production, egg mass and feed conversion per egg mass and per egg dozen, estimating the requirements of 4.26, 4.41, 4.38, 4.43 and 4.48 (g/kg) of K diet, respectively. There was no significant effect on the levels of K in the diet on egg weight,... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Egg production; Electrolyte balance; Mineral. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982011001200020 |
| |
|
|
Costa,Fernando Guilherme Perazzo; Oliveira,Cleber Franklin Santos de; Barros,Leilane Rocha; Silva,Edson Lindolfo da; Lima Neto,Raul da Cunha; Silva,José Humberto Vilar da. |
Um experimento foi conduzido para determinação dos valores de energia metabolizável aparente (EMA) e energia metabolizável aparente corrigida pelo balanço de nitrogênio (EMAn) e da composição química dos fenos de feijão-bravo (FFB), jureminha (FJ) e maniçoba (FM) para uso na alimentação de aves. Duzentos e oitenta pintos com 17 dias de idade foram distribuídos aleatoriamente em sete tratamentos, em esquema fatorial 3 x 2 + 1 (três tipos de feno x dois níveis de substituição da dieta-referência + dieta-referência), com quatro repetições de dez aves. Os níveis de EMA e EMAn dos fenos de jureminha, feijão-bravo e maniçoba foram 3.205 e 2.911, 2.990 e 2.648, 2.728 e 2.419, determinados com 15% de substituição da dieta-referência pelo alimento e 2.678 e 2.371,... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Alimento alternativo; Forrageiras nativas; Frangos de corte. |
Ano: 2007 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982007000400009 |
| |
|
|
Oliveira,Cleber Franklin Santos de; Costa,Fernando Guilherme Perazzo; Silva,José Humberto Vilar da; Goulart,Cláudia de Castro; Saraiva,Edilson Paes; Givisiez,Patrícia Emília Naves; Lobato,Gledysonn Bruno Vieira; Bezerra,Roseane Madeira. |
The objective was to evaluate the effect of electrolyte balance in diets with reduced protein for semi-weighted Bovans Goldline laying hens in the second production cycle. The design was completely randomized with five treatments and seven replicates of six birds per experimental unit. Treatment 1 consisted of a control diet containing 165.0 g/kg crude protein (CP), formulated with the addition of DL-methionine to meet birds requirements during the experimental period. To compose the treatments 2-5 (BE149, BE167, BE185 and BE203), a basal diet with reduced protein (135.0 g/kg CP) supplemented with synthetic amino acids DL-methionine, L-lysine, L- threonine, L-valine and L-tryptophan was formulated. This basal diet was supplemented with potassium carbonate,... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Amino acids; Crude protein; Electrolytes. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982012000700016 |
| |
|
|
Costa,Fernando Guilherme Perazzo; Silva,José Humberto Vilar da; Lima,Raffaella Castro de; Oliveira,Cleber Franklin Santos de; Rodrigues,Valéria Pereira; Pinheiro,Sarah Gomes. |
Significant progress in the area of animal production is due to the development of researches on genetics, environment, health, management and nutrition. The search for better management conditions that benefit animal welfare resulted in changes to the installation. The genetic improvement more productive animals has encouraged the number of searches to reduce the incidence of diseases, mainly of metabolic origin. The incorporation in products with higher bioavailability as industrial amino acid and organic minerals, the inclusion of products modifiers enteric of microflora as probiotic, prebiotic, symbiotic, nucleotides and exogenous enzymes, has benefited the use of nutrients are not well absorbed and often unavailable in the diet. Biotechnology latest... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Amino acids; Biotechnology; Nutrition; Phenomenal progress. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010001300032 |
| |
|
|
|