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Thermodynamic modeling of ternary liquid-liquid systems with forming immiscibility islands BABT
Zuber,Andre; Raimundo,Rodrigo; Mafra,Marcos Rogério; Cardozo Filho,Lúcio; Oliveira,José Vladimir; Corazza,Marcos Lúcio.
The aim of this work was to study the application of a stochastic algorithm to correlate the experimental data of island-type systems in ternary systems. Thermodynamic NRTL and UNIQUAC models were used to evaluate the activity coefficients. Results regarding the application of the stochastic algorithm were in good agreement with those presented in the current literature. However, generalization of the method proposed in the present work remained an intriguing and complex task so as to reach broad conclusions.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: LLE; Island-type; Stochastic algorithm; NRTL; UNIQUAC.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132013000600020
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Semi-volatile compounds variation among Brazilian populations of Ilex paraguariensis St. Hil. BABT
Cansian,Rogério Luis; Mossi,Altemir José; Mazutti,Márcio; Oliveira,José Vladimir; Paroul,Natalia; Dariva,Cláudio; Echeverrigaray,Sérgio.
The use of compressed carbon towards extracting semi-volatile compounds present in maté leaves (Ilex paraguariensis St. Hil.) is due to the growing interest in mate constituents to develop new products in the cosmetic, pharmaceutical and food industries. The objective of this work was to assess the chemical distribution of semi-volatile compounds in 20 native populations of maté collected all over Brazil. The extracts of bulk samples (30 plants) of each population were obtained by the high-pressure carbon dioxide extraction technique, and analyzed by GC/MSD. The quantification of compounds (caffeine, theobromine, phytol, squalene, vitamin E, eicosane, pentatriacontane, and stigmasterol) showed significant variations within the different populations and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Maté; Chemical variability; Brazilian native populations; Supercritical extraction.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132008000100021
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Influência da temperatura na solubilidade de beta-caroteno em solventes orgânicos à pressão ambiente Ciênc. Tecnol. Aliment.
Três,Marcus Vinícius; Francheschi,Elton; Borges,Gustavo Rodrigues; Dariva,Cláudio; Corazza,Fernanda de Castilhos; Oliveira,José Vladimir; Corazza,Marcos Lúcio.
O presente trabalho reporta dados experimentais de solubilidade em pressão ambiente de beta-caroteno em solventes orgânicos puros (etanol, acetona, acetato de etila e diclorometano) e em misturas de tais solventes no intervalo de temperatura de 10 a 60 °C. Para este fim, adotou-se o método gravimétrico para a determinação da solubilidade, utilizando células encamisadas de equilíbrio. Os resultados mostraram que valores mais elevados de solubilidade são obtidos quando foram empregados solventes com parâmetros de solubilidade mais próximos daquele do soluto. Verificou-se que o aumento da temperatura, tanto para solventes puros, como para as misturas de solventes, acarretou num aumento da solubilidade do beta-caroteno para todas as condições experimentais....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Beta-caroteno; Solubilidade; Solventes orgânicos; UNIFAC.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612007000400011
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Imobilização de lipases produzidas por fermentação em estado sólido utilizando Penicillium verrucosum em suportes hidrofóbicos Ciênc. Tecnol. Aliment.
Menoncin,Silvana; Domingues,Natalia Molossi; Freire,Denise Maria Guimarães; Oliveira,José Vladimir; Di Luccio,Marco; Treichel,Helen; Oliveira,Débora de.
O principal interesse em imobilizar uma enzima é obter um biocatalisador com atividade e estabilidade que não sejam afetadas durante o processo, em comparação à sua forma livre. Aliado ao potencial biotecnológico que as lipases apresentam, a aplicação destas em nível industrial requer a investigação de técnicas viáveis para reutilização e aumento da estabilidade, conferindo relevância aos processos de imobilização. Neste trabalho investigou-se a imobilização da lipase produzida por fermentação em estado sólido utilizando Penicillium verrucosum em dois suportes hidrofóbicos; Accurel EP 1000 e Carvão Ativo. Para a imobilização das lipases foi adicionado 1 g de suporte a 50 mL de uma solução enzimática, estes permaneceram em contato por 2 horas em banho de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lipases; Penicillium verrucosum; Imobilização.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000200033
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Fatty acid ethyl esters production using a non-commercial lipase in pressurized propane medium Ciênc. Tecnol. Aliment.
Hildebrand,Cristiane; Dalla Rosa,Clarissa; Freire,Denise Maria Guimarães; Destain,Jaqueline; Dariva,Cláudio; Oliveira,Débora de; Oliveira,José Vladimir.
The objective of this work is to investigate the production of fatty acid ethyl esters from soybean oil in compressed propane using a non-commercial lipase from Yarrowia lipolytica and two commercial ones as catalysts, Amano PS and Amano AY30. The experiments were performed in the temperature range of 35-65 °C. at 50 bar, enzyme concentration of 5 wt%, oil to ethanol molar ratio of 1:6 and 1:9, and solvent to substrates mass ratio of 2:1 and 4:1. The results indicated that low reaction conversions were generally obtained with the use of commercial and non-commercial lipases in pressurized propane medium. On the other hand, the aspects of low solvent to substrates mass ratio and mild temperature and pressure operating conditions used to produce ethyl esters...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Biodiesel; Fatty acid ethyl esters; Lipase; Propane; Soybean oil.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000300023
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Chemical characterization and antimicrobial activity of essential oils of salvia L. species Ciênc. Tecnol. Aliment.
Pierozan,Morgana Karen; Pauletti,Gabriel Fernandes; Rota,Luciana; Santos,Ana Cristina Atti dos; Lerin,Lindomar Alberto; di Luccio,Marco; Mossi,Altemir José; Atti-Serafini,Luciana; Cansian,Rogério Luis; Oliveira,José Vladimir.
In this work, the essential oils of S. officinalis, S. sclarea, S. lavandulifolia and S. triloba were chemically analyzed by gas chromatography coupled to a mass spectrometry detector (GC/MSD), and their antimicrobial activity was tested against 10 microorganisms using the disk diffusion method and the Minimum Inhibitory Concentration (MIC) technique. The following major compounds were identified in the essential oils: α - and β-thujone, camphor and 1,8-cineole, except in S. sclarea, where linalool, linalyl acetate and α-terpineol were the major constituents. The antimicrobial activity showed significant differences (p < 0.05) only when obtained by the MIC method. Gram-positive microorganisms presented larger sensitivity for the essential oils. The...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salvia; Essential oils; Antimicrobial activity; Chemical characterization.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000400010
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The role of organic solvent amount in the lipase-catalyzed biodiesel production Ciênc. Tecnol. Aliment.
Dalla Rosa,Clarissa; Oliveira,Débora de; Oliveira,José Vladimir.
This research note addresses the role of organic solvent amount in the production of fatty acid ethyl esters from soybean oil. N-hexane was chosen as solvent and two commercial immobilized lipases as catalysts, Novozym 435 and Lipozyme IM. The reactions were conducted in 6 hours, varying the solvent to oil ratio from zero to 50 (v/wt) and adopting adopting for Novozym 435: 65 ºC, enzyme concentration (E, wt%) = 5, oil to ethanol molar ratio (R) = 1:10, water addition (H, wt%) = 0, and for Lipozyme IM: 35 ºC, E = 5 wt%, R = 1:3, H = 10 wt%. For Lipozyme IM, an increase in solvent amount is shown to lead to an enhancement of reaction conversion, while a negligible effect was found for Novozym 435. When using 30 mL of solvent the reaction conversions were 88%...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Biodiesel; Lipases; Organic solvent; Soybean oil.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000100011
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Evaluation of process parameters in the industrial scale production of fish nuggets Ciênc. Tecnol. Aliment.
Silva,Adriane da; Zitkoski,João; Mazutti,Marcio Antônio; Mossi,Altemir; Oliveira,José Vladimir; Oliveira,Débora de; Cichoski,Alexandre José; Treichel,Helen.
This work reports the use of experimental design for the assessment of the effects of process parameters on the production of fish nuggets in an industrial scale environment. The effect of independent factors on the physicochemical and microbiological parameters was investigated through a full 24 experimental design. The studied factors included the temperature of fish fillet and pulp in the mixer, the temperature of the added fat, the temperature of water and the ratio of protein extraction time to emulsion time. The physicochemical analyses showed that the higher temperature of the pulp and fillet of fish, the lower the protein in the final product. Microbiological analyses revealed that the counting of Staphylococcus coagulase positive, total and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fish nuggets; Experimental design; Process parameters.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612011000200019
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