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Emprego de macrofitas aquáticas ("Matupá") como fonte de matéria orgânica na cultura de feijão-de-asa (Psophocarpus tetragonobus), em Manaus Acta Amazonica
Noda,Hiroshi; Junk,Wolfgang J.; Pahlen,Alejo von der.
Summary An experiment was performed to test the productivity of winged bean. Seeds were sown in december on yellow oxyssol (latossolo amarelo) with the addition of organic matter in the form of vegetable and fruit refuse (229 t/ha fresh weight = 60 t dry weight), chicken manure (217 t/ha fresh weight = 115 t dry weight) and "matupá" (561 t/ha fresh weight = 69 t dry weight) with and without lime (2 t/ha). Matupá is formed by decomposed plants from the surface of the rivers or from the top layer of sediments of the lakes in the Solimões river basin. Matupá and the refuse with lime proved to be the best treatments, yelding 7846 Kg/ha and 6713 Kg/ha respectively, compared to chicken manure (4370 Kg/ha) and unfertilized soil (337 Kg/ha).
Ano: 1978 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0044-59671978000100107
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Cubiu [Solanum topiro (Humb. & Bonpl.)], uma fruteira da Amazônia Acta Amazonica
Pahlen,Alejo von der.
Resumo É descrita a coleção, comportamento agronômico e a variabilidade genética do cubiu (Solanum topiro H & B), uma frutífera herbácea. Foram coletadas 35 introduções na Amazônia, desde Belém do Pará (Brasil) até Iquitos (Peru). Uma grande variabilidade genética foi encontrada para forma e tamanho do fruto, especialmente na região oeste. Parte da coleção foi plantada. A produção começou aos 6-7 meses após a semeadura e praticamente terminou 3 meses depois. A produção de frutos, por planta, variou de 2,5 kg até 14 kg dependendo do solo e do genótipo.
Ano: 1977 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0044-59671977000300301
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