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Ethanolic extract of Passiflora edulis Sims leaves inhibits protein glycation and restores the oxidative burst in diabetic rat macrophages after Candida albicans exposure BJPS
Martins,Carolina Fernandes Ribas; Salles,Bruno César Corrêa; Brigagão,Maisa Ribeiro Pereira Lima; Rodrigues,Maria Rita; Ferreira,Eric Batista; Duarte,Stella Maris da Silveira; Paula,Fernanda Borges de Araujo.
abstract This study was conducted to evaluate the effects of the ethanolic extract of Passiflora edulis leaves on blood glucose, protein glycation, NADPH oxidase activity and macrophage phagocytic capacity after Candida albicans exposure in diabetic rats. The Passiflora edulis Sims leaves were dried to 40°C, powdered, extracted by maceration in 70% ethanol, evaporated under reduced pressure and lyophilised. The biochemical tests performed were total phenolic content (TP) as determined by the Folin-Ciocalteu assay, trapping potential DPPH assay and total iron-reducing potential. Diabetes was induced by alloxan injection. Protein glycation was determined by AGE and fructosamine serum concentrations. Extract-treated diabetic animals demonstrated lower...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Passiflora edulis Sims/pharmacognosy; Passiflora edulis Sims/ethanolic extract/effects; Blood glucose; Protein glycation; Reactive oxygen species; Diabetes/treatment/experimental study; Medicinal plants..
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1984-82502015000400869
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Efeito da bebida de café descascado sobre a atividade antioxidante, os parâmetros hematológicos e bioquímicos em ratos Ciênc. Tecnol. Aliment.
Duarte,Stella Maris da Silveira; Abreu,Celeste Maria Patto de; Menezes,Hillary Castle de; Paula,Fernanda Borges de Araujo; Pereira,Rosemary Gualberto Fonseca Alvarenga; Gouvêa,Cibele Marli Cação Paiva.
O objetivo deste estudo foi verificar o efeito da bebida filtrada, preparada com café-arábica descascado, sobre a peroxidação de lipídios, os parâmetros hematológicos e bioquímicos in vivo. Para isso foram utilizados ratos que ingeriram 280 mg/kg/dia da bebida de café por 7 dias (tratamento agudo) e 30 dias (tratamento crônico). A fim de determinar se a bebida de café é capaz de reduzir o estresse oxidativo, foi analisada a peroxidação de lipídios isolados de cérebro de rato analisando-se as substâncias reativas do ácido tiobarbitúrico. A ingestão da bebida por 7 e 30 dias inibiu significativamente a peroxidação lipídica (p < 0,05 e p < 0,001), respectivamente, em comparação ao controle. No entanto, não houve diferença significativa entre a...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Café; Lipoperoxidação; Colesterol; Ácido úrico; Triglicerídeos; Parâmetros hematológicos.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000400001
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