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Almeida,C.N.; Furian,T.Q.; Borges,K.A.; Perdoncini,G.; Mauel,M.J.; Rocha,S.L.S.; Nascimento,V.P.; Salle,C.T.P.; Moraes,H.L.S.. |
ABSTRACT Fowl Cholera (FC) is a disease caused by Pasteurella multocida. The severity of this disease is partly caused by virulence factors. Genes encoding fimbriae, capsule, sialidases and proteins for iron metabolism may be related to P. multocida’s ability to infect the host. Besides to examining DNA for the presence of virulence genes, DNA is essential for the diagnostic and FTA cards are an alternative for genetic material transport. The study aims to evaluate the viability of P. multocida DNA transport using the cards and to detect 14 virulence genes in 27 strains isolated from FC cases in the United States by multiplex-PCR. No growth was observed in any of the FTA cards, which was essential to assess the security. Furthermore, DNA detection was... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Fowl cholera; FTA cards; Virulence genes. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352018000601855 |
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Isolan,L.W.; Perdoncini,G.; Todeschini,B.; Santos,L.R.; Guahyba,A.S.; Depner,R.; Nascimento,V.P.. |
RESUMO Avaliaram-se os dados do controle e monitoramento de Salmonella em carcaças de frangos de corte, antes e após a implantação do sistema de lavagem de carcaças. Foram amostradas 2692 carcaças antes da instalação do sistema e 1940 após a instalação, totalizando 4632 amostras em cinco abatedouros sob Inspeção Federal, no sul do Brasil. Anteriormente à instalação dos lavadores, obtiveram-se 156 resultados positivos para Salmonella spp. e, após a instalação, 83 resultados positivos, com diferença significativa (P<0,05/OR 1,4) entre os resultados gerais. Em dois dos cinco abatedouros avaliados, houve redução na positividade para Salmonella spp. nas carcaças amostradas após a instalação do lavador. Entretanto, em três estabelecimentos não houve diferença... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Contaminação cruzada; Controle; Monitoramento; Salmonella. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352019000100252 |
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