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Influence of concentration on the steady and oscillatory shear behavior of umbu pulp AGRIAMBI
Pereira,Edimir A.; Brandão,Edimir M.; Borges,Soraia V.; Maia,Maria C. A..
In this experimental work the rheological behavior of umbu pulp has been studied by shear flow (pseudoplasticity, apparent viscosity) and in oscillatory mode (dynamic modules) in the linear domain of viscoelasticity. The studies were carried out with the use of a controlled stress Rheometer Haake RS 100, at different soluble solid concentrations (10, 15, 20 and 25 °Brix), measured at 30 °C. Tests in steady shear were conducted over a shear rate range of 0.1 - 300 s-1 and oscillatory measurements over a frequency range of 0.01 - 100 Hz. The results indicated that umbu pulp behaves as a non-Newtonian fluid, with pseudoplastic characteristics and yield stress appearance and exhibits tixotropic properties. Rheograms were fitted to the Herschel-Bulkey model....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Viscosity; Viscoelasticity; Soluble solid content (°Brix).
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662008000100013
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Massa específica de polpa de açaí em função do teor de sólidos totais e da temperatura AGRIAMBI
Pereira,Edimir A.; Queiroz,Alexandre J. de M.; Figueirêdo,Rossana M. F. de.
Desenvolveu-se este trabalho com o objetivo de se determinar a massa específica de polpa de açaí (Euterpe Oleracea, Mart.) em três concentrações (15,2, 12,5 e 9,7%) e em cinco temperaturas (10, 20, 30, 40 e 50 ºC). As massas específicas foram determinadas por métodos experimental e teórico. Os dados experimentais foram obtidos utilizando-se o método picnométrico. os dados teóricos foram obtidos utilizando-se equações propostas em literatura e uma equação proposta, especificamente, para polpa de açaí. Os valores de massa específica, determinados experimentalmente, variaram entre os valores mínimo e máximo de 1.007,2 e 1.024,9 kg m-3, respectivamente. As diferenças entre os valores experimentais e os resultados obtidos teoricamente se mantiveram, em todos os...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/report Palavras-chave: Euterpe oleracea Mart.; Propriedades termofísicas; Massa específica.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662002000300025
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