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Reis,Douglas R.; Brum,Fabrício B.; Soares,Eduardo J. O.; Magalhães,Jessiana R.; Silva,Fabrício S.; Porto,Alexandre G.. |
ABSTRACT Several types of seeds have been initially used in the food industry due to the great potential that vegetable proteins have. Baru is a fruit commonly found in the Cerrado biome, having a high nutritional value. This paper aimed to determine and analyze the drying kinetics of whole and defatted baru almond flours at different temperatures. The flour resulting from almond milling was defatted using petroleum ether. The drying processes were performed at temperatures of 40, 50 and 60 ºC. The mathematical models of Page, Henderson and Pabis, Midilli & Kucuk, Thompson and Approximation of Diffusion were fitted to the experimental data. The results showed a noticeable effect of air temperature on the drying kinetics of whole and defatted baru... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Dipteryx alata Vog. chestnut vegetables proteins Midilli & Kucuk Page. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662018001000713 |
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Paglarini,Camila de S.; Silva,Fabrício S. da; Porto,Alexandre G.; Piasson,Diego; Santos,Philipe dos. |
As isotermas de sorção são de grande importância para predizer processos de secagem e armazenamento de um produto. A histerese é um fenômeno que ocorre devido à diferença entre as curvas de adsorção e dessorção. O presente trabalho teve o objetivo de analisar a influência da temperatura nas isotermas de sorção e na histerese da polpa de manga variedade manteiga. As isotermas foram determinadas pelo método gravimétrico estático, com a utilização de diferentes concentrações ácidas, nas temperaturas de 20, 30, 40 e 50 °C e atividade de água variando de 4,3 a 88,8% até atingir a umidade de equilíbrio. Foram analisados seis modelos matemáticos para isotermas de sorção (GAB, BET, Halsey, Henderson-Thompson, Oswin e Luikov) ajustados aos dados experimentais,... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Adsorção; Dessorção; Temperatura; Modelo de GAB. |
Ano: 2013 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662013000300008 |
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