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Colla,Luciane Maria; Primaz,Andreiza Lazzarotto; Benedetti,Silvia; Loss,Raquel Aparecida; Lima,Marieli de; Reinehr,Christian Oliveira; Bertolin,Telma Elita; Costa,Jorge Alberto Vieira. |
Abstract A Plackett–Burman Factorial Design of 16 experiments was conducted to assess the influence of nine factors on the production of lipases by filamentous fungi. The factors investigated were bran type (used as the main carbon source), nitrogen source, nitrogen source concentration, inducer, inducer concentration, fungal strain (Aspergillus niger or Aspergillus flavus were selected as good lipase producers via submerged fermentation), pH and agitation. The concentration of the yeast extract and soybean oil and the pH had a significant effect (p < 0.05) on lipase production and were consecutively studied through a Full Factorial Design 23, with the concentration of yeast extract and pH being significant (p < 0.05). These variables were optimized... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Agricultural residues; Lipase; Optimization; Submerged bioprocess. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822016000200461 |
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Farias,Daniele; Margarites,Ana Cládia; Reinehr,Christian Oliveira; Colla,Luciane Maria; Costa,Jorge Alberto Vieira; Bertolin,Telma Elita. |
Objetivou-se avaliar o potencial de sacarificação do malte de milho para produção de álcool deste cereal. Para tal, foi realizada germinação do grão de milho a 20 ºC por 5 dias. O potencial amilolítico do malte de milho foi otimizado por meio de um Planejamento Fatorial Completo 2² com 3 pontos centrais, sendo as variáveis de estudo a temperatura de incubação e concentração de substrato [S]. A sacarificação foi realizada por meio de um Planejamento de Mistura com três pontos centrais, sendo as variáveis de estudo a concentração de malte e concentração de substrato, durante 6 horas. A fermentação foi conduzida com a melhor condição de sacarificação, em reator de 5 L e volume útil de 2 L. O pH foi fixado em 4,5-5. O Brix foi acertado para o valor de 14º. O... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Amido; Enzimas amilolíticas; Fermentação alcoólica e sacarificação. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542009000300027 |
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