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SUSCETIBILIDADE DE CLONES DE LIMA ÁCIDA ‘TAHITI’ À PODRIDÃO FLORAL DOS CITROS Rev. Bras. Frutic.
BREMER NETO,HORST; MOURÃO FILHO,FRANCISCO DE ASSIS ALVES; STUCHI,EDUARDO SANCHES; SPÓSITO,MARCEL BELLATO.
RESUMO A podridão floral dos citros (PFC), causada por Colletotrichum acutatum Simmons e C. gloeosporioides, é a doença fúngica mais importante em limeira-ácida ‘Tahiti’, pois, leva à queda prematura de flores e frutos, acarretando a redução da produção. Avaliou-se a suscetibilidade à PFC dos clones de lima-ácida ‘Tahiti’ “IAC 5”, “IAC 5-1”, “CNPMF/EECB”, “CNPMF 2000” e “CNPMF 2001”, em Bebedouro-SP. Todos os clones são suscetíveis à doença. A maior incidência de PFC em plantas do clone “IAC 5-1” indica que este clone apresenta maior suscetibilidade. Mesmo com sintomas, plantas do clone “CNPMF/EECB” apresentam maior fixação de frutos.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Citrus latifolia; Fixação de frutos; Hipertrofia do cálice; Queda de frutos jovens.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452016000100222
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PRODUCTION COSTS AND PROFITABILITY OF ‘NIAGARA ROSADA’ TABLE GRAPE GROWN IN DIFFERENT REGIONS OF SÃO PAULO STATE Rev. Bras. Frutic.
CAPPELLO,FERNANDO PEREZ; SPÓSITO,MARCEL BELLATO; OSAKI,MAURO.
ABSTRACT Niagara Rosada is the main cultivar of table grapes produced in São Paulo state. Its production is concentrated mainly in the regions of Campinas, Itapetininga and Jales, where it is grown under different production systems. The aim of this study was to analyze the economic viability of cv. Niagara Rosada at main regions producers of São Paulo State. Therefore, case studies were made with grape growers for each region to assess the production cost and calculate profitability. In the Campinas region, for two cycles per year, the main crop and the second crop were evaluated, and the Total Cost (TC) obtained was US$ 0.81/Kg, with US$ 0.23/Kg of Total Net Revenue (TNR). Considering only the main crop, the decrease of grape production increased the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis labrusca L.; Table grape; Production cost; Investment; Profitability.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452017000400704
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