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Application of simulated annealing in simulation and optimization of drying process of Zea mays malt REA
Benvenga,Marco A. C.; Araújo,Sidnei A. de; Librantz,André F. H.; Santana,José C. C.; Tambourgi,Elias B..
Kinetic simulation and drying process optimization of corn malt by Simulated Annealing (SA) for estimation of temperature and time parameters in order to preserve maximum amylase activity in the obtained product are presented here. Germinated corn seeds were dried at 54-76 °C in a convective dryer, with occasional measurement of moisture content and enzymatic activity. The experimental data obtained were submitted to modeling. Simulation and optimization of the drying process were made by using the SA method, a randomized improvement algorithm, analogous to the simulated annealing process. Results showed that seeds were best dried between 3h and 5h. Among the models used in this work, the kinetic model of water diffusion into corn seeds showed the best...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Simulated annealing; Zea mays; Drying curves; Optimization; Simulation.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162011000500012
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Modelagem empírica do processo de biodegradação de efluentes protéicos por enzimas de Carica papaya sp. AGRIAMBI
Biazus,Joana P. M.; Santana,José C. C.; Souza,Roberto R. de.
O objetivo deste trabalho foi modelar empiricamente a biodegradação de efluentes protéicos por enzimas papaínas do látex de Carica papaya sp. num biorreator agitado, para facilitar a otimização do processo por metodologia de análise de superfície de resposta (RSM) e aplicar em tratamento de efluentes provenientes de indústrias de processamento de carne. As análises das curvas de biodegradação mostraram que o tempo de residência para os biorreatores está entre 28 e 30 h. O modelo empírico que mais se ajustou aos dados de biodegradação sob influência dos fatores (pH e temperatura) foi o de um hiperplano e a região de operação otimizada para a degradação de proteínas pelas papaínas foi aquela que apresentou os maiores valores de temperatura e menores valores...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Modelagem empírica; Enzimas de Carica papaya; Biodegradação.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662006000200026
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