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Evaluation of the impact of orally administered carbohydrates on postprandial blood glucose levels in different pre-clinical models BJPS
Marques,Any de Castro Ruiz; Schiavon,Fabiana Percinoto Monteiro; Travassos,Patricia Batista; Eik,Vanessa Fontana; Godoy,Guilherme; Schamber,Christiano Rodrigues; Bazotte,Roberto Barbosa.
ABSTRACT We developed a pre-clinical model in which to evaluate the impact of orally administered carbohydrates on postprandial blood glucose levels. For this purpose, we compared the effects of different carbohydrates with well-established glycemic indexes. We orally administered (gavage) increasing amounts (0.2, 0.4, 0.6, 0.8, and 1.0 g/kg) of sucrose and lactose to rats which had been fasted for 6 h or 15 h, respectively. In part of the experiments we administered frutose (gavagem). Three different models were compared for measuring postprandial blood glucose levels: a) evaluation of interstitial glucose concentrations by using a real time continuous glucose monitoring system; b) evaluation of glucose levels in blood obtained from the rat tail; c)...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Glycemic index/study; Glycemic index/oral administration; Glycemic load; Interstitial glucose; Real time continuous glucose monitoring system; Carbohydrates/posprandial glucose levels/rats..
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1984-82502016000400761
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Glutamine dipeptide supplementation improves clinical responses in patients with diabetic foot syndrome BJPS
Krupek,Tuane; Silva,Maria Angélica Rafaini Covas Pereira da; Sant´Ana,Débora de Mello Gonçalves; Batista,Márcia Regina; Shimauti,Eliana Litsuko Tomimatsu; Sá-Nakanishi,Anacharis Babeto de; Comar,Jurandir Fernando; Schamber,Christiano Rodrigues; Moreschi Junior,Dorival; Bazotte,Roberto Barbosa.
ABSTRACT The effect of glutamine dipeptide (GDP) supplementation in patients with diabetic foot syndrome was evaluated. A total of 22 patients took part in the study. GDP was supplied in 10 g sachets, and was dissolved in water immediately before use, with ingestion once a day, after lunch or after dinner (20 g/day) over a period of 30 days. Quantification of foot insensitive areas, oxidative stress, blood cytokines, and biochemical, hematological and toxicological parameters was performed before and after GDP supplementation. We observed an increase in blood levels of interferon-α (P=0.023), interferon-γ (P=0.038), interleukin-4 (P=0.003), interleukin-6 (P=0.0025), interleukin-7 (P=0.028), interleukin-12 p40 (P=0.017), interleukin-13 (P=0.001), leukocytes...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Type 2 diabetes mellitus/treatment/study; Glutamine/effects; Nutraceuticals..
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1984-82502016000300567
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Desempenho e morfometria intestinal de juvenis de tilápia-do-nilo alimentados com dietas suplementadas com L-glutamina e L-glutamato R. Bras. Zootec.
Silva,Lilian Carolina Rosa da; Furuya,Wilson Massamitu; Natali,Maria Raquel Marçal; Schamber,Christiano Rodrigues; Santos,Lilian Dena dos; Vidal,Luiz Vitor Oliveira.
Este estudo foi realizado para avaliar níveis de L-glutamina e L-glutamato em dietas para juvenis de tilápia-do-nilo (0,60 ± 0,1 g). Foi utilizado delineamento inteiramente casualizado com quatro dietas e três repetições e 90 peixes por unidade experimental. Foi utilizada dieta controle, com 29% de proteína digestível e 2.940 kcal/kg de energia digestível, suplementada mistura de L-glutamina e L-glutamato na proporção de 0, 1, 2 e 3% da dieta, durante 85 dias. Não foi observado efeito da L-glutamina e L-glutamato sobre o consumo, a conversão alimentar, a taxa de eficiência protéica, a eficiência de retenção de nitrogênio, o índice hepatossomático, a composição química corporal, a amônia e ureia sanguíneas. O aumento nos níveis de L-glutamina e L-glutamato...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aminoácido; Histologia; Mucosa intestinal; Peixe.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000600002
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Fontes protéicas suplementadas com aminoácidos e minerais para a tilápia do Nilo durante a reversão sexual R. Bras. Zootec.
Meurer,Fábio; Hayashi,Carmino; Boscolo,Wilson Rogério; Schamber,Christiano Rodrigues; Bombardelli,Robie Allan.
Objetivou-se, no presente experimento, comparar o efeito da origem da fonte protéica e da suplementação com lisina e metionina ou cálcio e fósforo para a tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus), durante a reversão sexual. Foram utilizadas 200 larvas, distribuídas em 20 aquários de 12 litros, em um delineamento inteiramente casualizado em quatro tratamentos e cinco repetições. A temperatura pela manhã e à tarde, o oxigênio dissolvido, pH e condutividade elétrica da água foram, respectivamente, de 22,6 ± 0,1ºC, 24,1±0,4ºC; 6,77 ± 0,38 mg/L, 7,75 ± 0,16; e 173,4 ± 2 mS/m. Os tratamentos foram compostos por quatro rações isoprotéicas e isoenergéticas: uma somente com ingredientes de origem animal (FA); outra com ingredientes de origem vegetal (FV) e duas com...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fonte protéica; Larvicultura; Reversão sexual; Suplementação; Tilápia.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982005000100001
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