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Spatial variability of air dry bulb temperature and black globe humidity index in a broiler house during the heating phase REA
Ponciano,Patrícia F.; Yanagi Junior,Tadayuki; Ferraz,Gabriel A. E S.; Scalon,João D.; Schiassi,Leonardo.
The air dry-bulb temperature (t db),as well as the black globe humidity index (BGHI), exert great influence on the development of broiler chickens during their heating phase. Therefore, the aim of this study was to analyze the structure and the magnitude of the t db and BGHI spatial variability, using geostatistics tools such as semivariogram analysis and also producing kriging maps. The experiment was conducted in the west mesoregion of the states of Minas Gerais in 2010, in a commercial broiler house with heating system consisting of two furnaces that heat the air indirectly, in the firsts 14 days of the birds' life. The data were registered at intervals of five minutes in the period from 8 a.m. to 10 a.m. The variables were evaluated by variograms...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Broiler chickens; Kriging; Chick; Semivariogram; Thermal stress.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162013000300001
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Procedimento fuzzy aplicado à avaliação da insalubridade em atividades agrícolas REA
Yanagi Junior,Tadayuki; Schiassi,Leonardo; Abreu,Lucas H. P.; Barbosa,Jackson A.; Campos,Alessandro T..
Diante do alto grau de mecanização a que as atividades agrícolas estão sendo submetidas, objetivou-se, com esta pesquisa, desenvolver um modelo fuzzy capaz de avaliar e classificar o nível de insalubridade em diversos ambientes de trabalho. O modelo desenvolvido tem como variáveis de entrada: o índice de bulbo úmido e temperatura de globo (IBUTG, °C), o nível de ruído (dBA), a taxa de metabolismo (W m-2) e o tempo de descanso (%) e, como variável de saída, o índice de bem-estar humano (IBEH). O método de inferência utilizado foi o de Mandani e, na defuzificacão, utilizou-se o método do centro de gravidade. O sistema de regras foi desenvolvido com base nas combinações das variáveis de entrada. Foram definidas 400 regras com pesos iguais a 1, sendo que, na...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bem-estar humano; Modelagem matemática; Sistema especialista.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162012000300002
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Comportamento de frangos de corte submetidos a diferentes ambientes térmicos REA
Schiassi,Leonardo; Yanagi Junior,Tadayuki; Ferraz,Patrícia F. P.; Campos,Alessandro T.; Silva,Guilherme R. e; Abreu,Lucas H. P..
É um desafio manter o ambiente térmico, e como as aves alteram seu comportamento em resposta a este ambiente, entender o comportamento dos animais ajuda neste controle. Neste contexto, objetivou-se, com o presente trabalho, avaliar o comportamento de frangos de corte, durante as duas primeiras semanas de vida, submetidos a diversas variações de temperatura do ar em câmaras climáticas. Os animais foram filmados por câmeras de vídeo, possibilitando o monitoramento das aves no estudo dos comportamentos característicos de agrupamento, presença no bebedouro, presença no comedouro e presença em áreas intermediárias. Os resultados mostraram que, em condições de estresse térmico por frio, as aves apresentaram tendência de permanecer maior parte do tempo agrupadas,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Ambiência animal; Bioclimatologia; Conforto térmico; Avicultura.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162015000300390
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Sistema fuzzy para predição do desempenho produtivo de frangos de corte de 1 a 21 dias de idade REA
Ponciano,Patrícia F.; Yanagi Junior,Tadayuki; Schiassi,Leonardo; Campos,Alessandro T.; Nascimento,José W. B. do.
Um sistema de inferência fuzzy foi desenvolvido baseado em dados da literatura para predição do consumo de ração, ganho de peso e conversão alimentar de frangos de corte com idade variando de 1 a 21, dias submetidos a diferentes condições térmicas. O sistema fuzzy foi estruturado com base em três variáveis de entrada: idade das aves (semanas), temperatura (°C) e umidade relativa (%) ambientes, sendo que as variáveis de saída consideradas foram: ganho de peso, consumo de ração e conversão alimentar. A inferência foi realizada por meio do método de Mamdani, que consistiu na elaboração de 45 regras e a defuzzificação por meio do método do Centro de Gravidade. Com base nos resultados, ao se compararem os dados da literatura com os obtidos pelo sistema fuzzy...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Modelagem; Inferência fuzzy; Conforto ambiental.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162012000300004
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VALIDATION OF A HEATING SYSTEM IN THE FARROWING HOUSE USING A CFD APPROACH REA
Damasceno,Flávio A.; Oliveira,Carlos E. A.; Saraz,Jairo A. O.; Schiassi,Leonardo; Oliveira,Jofran L. de.
ABSTRACT The current heating system for piglets in the farrowing usually uses incandescent lamps and, in some cases, heated floors with electric resistances, which in most cases generates a high energy cost. Thus, the implantation of systems that use renewable energies in the heating of piglets can allow the thermal comfort of the animals without reducing the productive development. The objective of this research was to evaluate a computer model in Computational Fluid Dynamics (CFD), which predicts surface temperature in the heating system of a farrowing house. The study was conducted during the summer season on the swine sector of Federal University of Lavras, Brazil. For this study, a prototype solar heater using alternative materials (ASWH) was...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Swine; Computational modelling; Simulation.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162018000400471
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Prediction of free-stall occupancy rate in dairycattle barns through fuzzy sets REA
Campos,Alessandro T.; Castro,Jaqueline de O.; Schiassi,Leonardo; Yanagi Junior,Tadayuki; Pires,Maria de Fátima Á.; Mattioli,Cristiano C..
The goal of this study was to develop a fuzzy model to predict the occupancy rate of free-stalls facilities of dairy cattle, aiding to optimize the design of projects. The following input variables were defined for the development of the fuzzy system: dry bulb temperature (Tdb, °C), wet bulb temperature (Twb, °C) and black globe temperature (Tbg, °C). Based on the input variables, the fuzzy system predicts the occupancy rate (OR, %) of dairy cattle in free-stall barns. For the model validation, data collecting were conducted on the facilities of the Intensive System of Milk Production (SIPL), in the Dairy Cattle National Research Center (CNPGL) of Embrapa. The OR values, estimated by the fuzzy system, presented values of average standard deviation of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Confinement systems; Bovine facilities; Design; Stalls; Dairy cattle.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162013000600001
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Adjust of regression models to estimate the rectal temperature of broilers for the first 14 days of life REA
Ponciano,Patrícia F.; Yanagi Junior,Tadayuki; Lima,Renato R. de; Schiassi,Leonardo; Teixeira,Vitor H..
The broiler rectal temperature (t rectal) is one of the most important physiological responses to classify the animal thermal comfort. Therefore, the aim of this study was to adjust regression models in order to predict the rectal temperature (t rectal) of broiler chickens under different thermal conditions based on age (A) and a meteorological variable (air temperature - t air) or a thermal comfort index (temperature and humidity index -THI or black globe humidity index - BGHI) or a physical quantity enthalpy (H). In addition, through the inversion of these models and the expected t rectal intervals for each age, the comfort limits of t air, THI, BGHI and H for the chicks in the heating phase were determined, aiding in the validation of the equations and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Thermal environment; Poultry; Thermal comfort; Mathematical modeling; Physiological responses.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162012000100002
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Spatial variability of noise level in agricultural machines REA
Yanagi Junior,Tadayuki; Schiassi,Leonardo; Rossoni,Diogo F.; Ponciano,Patrícia F.; Lima,Renato R. de.
The knowledge of the spatial variability of noise levels and the build of kriging maps can help the evaluation of the salubrity of environments occupied by agricultural workers. Therefore, the objective of this research was to characterize the spatial variability of the noise level generated by four agricultural machines, using geostatistics, and to verify if the values are within the limits of human comfort. The evaluated machines were: harvester, chainsaw, brushcutter and tractor. The data were collected at the height of the operator's ear and at different distances. Through the results, it was possible to verify that the use of geostatistics, by kriging technique, made it possible to define areas with different levels for the data collected. With...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Human environment; Acoustic comfort; Occupation health; Geostatistics.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162012000200002
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Spatial variability of enthalpy in broiler house during the heating phase AGRIAMBI
Ferraz,Patrícia F. P.; Yanagi Junior,Tadayuki; Ferraz,Gabriel A. e S.; Schiassi,Leonardo; Campos,Alessandro T..
ABSTRACT The thermal environment inside a broiler house has a great influence on animal welfare and productivity during the production phase. Enthalpy is a thermodynamic property that has been proposed to evaluate the internal broiler house environment, for being an indicator of the amount of energy contained in a mixture of water vapor and dry air. Therefore, this study aimed to characterize the spatial variability of enthalpy in a broiler house during the heating phase using geostatistics. The experiment was conducted in the spring season, in a commercial broiler house with heating system consisting of two furnaces that heat the air indirectly, in the first 14 days of the birds' life. It was possible to characterize enthalpy variability using...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Poultry farming; Thermal comfort; Geostatistics; Kriging; Chicks..
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662016000600570
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Modelagem Fuzzy aplicada na avaliação do desempenho de frangos de corte AGRIAMBI
Schiassi,Leonardo; Yanagi Júnior,Tadayuki; Reis,Gregory M.; Abreu,Lucas H. P.; Campos,Alessandro T.; Castro,Jaqueline de O..
Com o objetivo de analisar o efeito da idade e a temperatura do ar nas respostas produtivas de frangos de corte, conduziu-se um experimento com animais criados de 1 a 21 dias de idade em túneis de vento climatizados cujos resultados observados foram utilizados no desenvolvimento e teste de um modelo matemático Fuzzy capaz de quantificar esta relação. O modelo desenvolvido tem, como variáveis de entrada: temperatura da primeira semana de vida (ºC), temperatura da segunda semana de vida (ºC) e a idade das aves (semanas), sendo que as variáveis de saída consideradas foram consumo de ração (CR, g), ganho de peso (GP, g) e conversão alimentar (CA, g g-1). O método de inferência de Mandani foi utilizado para elaboração de 36 regras e na defuzificação foi...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Ambiência animal; Modelagem matemática; Sistemas especialistas.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662015000200140
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Air quality, sound pressure level, and thermal environment of two swine nursery styles Rev. Ciênc. Agron.
Freitas,Leticia Cibele da Silva Ramos; Campos,Alessandro Torres; Yanagi Junior,Tadayuki; Schiassi,Leonardo; Andrade,Rafaella Resende.
ABSTRACT Because of the importance of the ambiance in swine facilities, this study aimed to evaluate the air quality, the sound pressure level, and the thermal environment of two distinct swine nursery styles. A completely randomized block design with a split-plot arrangement was used, in which the main plots were composed of the nurseries and the external environment; the subplots were the hours; and the replications were the collection days. Air temperature data (ºC), relative humidity (%), and black globe humidity index (BGHI) data were collected throughout the day at 10-min intervals, with means compared by Tukey’s test at 0.05 probability level. Instantaneous concentrations of ammonia (ppm), carbon dioxide (ppm), and sound pressure levels (dB(C)) were...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Rural buildings; Piglets; Gases; Noise; Thermal ambience.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902018000200211
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Estimate of the weight of japanese quail eggs through fuzzy sets theory Ciência e Agrotecnologia
Castro,Jaqueline de Oliveira; Veloso,Alessandro Vieira; Yanagi Junior,Tadayuki; Fassani,Edison José; Schiassi,Leonardo; Campos,Alessandro Torres.
Quail breeding is a viable alternative for animal production and due to its low investment, fast return of invested capital, use of small areas and creation of jobs has aroused much interest in Brazil. The aim of this study was to develop a model based on fuzzy set theory to predict the weight of eggs from Japanese quails. The proposed fuzzy model was based on data from field measurement experiments, as well as from literature referring to the influence of environment over the weight of eggs. To develop the fuzzy system, air dry-bulb temperature (t db, ° C) and relative air humidity (RH, %) were defined as input variables and trapezoidal and triangular membership functions were used, respectively. The absolute deviation between the values for observed egg...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Quail breeding; Fuzzy system; Eggs weight.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542012000100014
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