|
|
|
|
|
Cunha,Mário Antônio Alves da; Lima,Kely Priscila de; Santos,Vidiany Aparecida Queiroz; Heinz,Otto Lucas; Schmidt,Carla Adriana Pizarro. |
ABSTRACT: Blackberry vinegar was produced in successive acetification cycles and content of total phenolics, anthocyanins and antioxidant activity were evaluated along the production. Firstly, blackberry wine was obtained in bench-scale bioreactor, being verified 0.39 g/g ethanol yield, 1.78 g/L.h volumetric productivity and 76% efficiency. After, three successive acetification cycles were conducted efficiently in grapia barrel with average acetic acid production of 51.6 g/L, 72.2 % acetic acid yield and 0.4 g/L.h volumetric productivity. Appreciable contents of polyphenolic compounds, anthocyanins and high antioxidant activity were observed in the raw material, wine and vinegar obtained in each cycle of acetic acid transformation. Acetic acid... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Berries; Acetic Acid Bacteria; Bioactives; Wine; Fermentation. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132016000100508 |
| |
|
| |
|
|
Schmidt,Carla Adriana Pizarro; Miglioranza,Édison; Nagashima,Getúlio; Grecco,Fábio. |
Tendo em vista que o Brasil é um grande produtor e consumidor de café, fica evidente a importância de sua caracterização em diferentes locais de cultivo. O objetivo do presente estudo foi quantificar os teores de metais pesados em amostras de grãos de café, provenientes de lavouras implantadas em solos oriundos do basalto e do arenito Caiuá do Estado do Paraná. Foram examinadas 30 amostras de grãos de café, sendo 15 cultivados em solos predominantemente arenosos e 15 em solos argilosos. A determinação de Cromo (Cr), Cobalto (Co), Níquel (Ni), Chumbo (Pb), Cádmio (Cd), Cobre (Cu), Zinco (Zn) e Manganês (Mn) foi feita por espectrometria de emissão atômica com fonte de plasma induzido com Thermo Jarrel-ash ICAP 612 E (ICP-EAS). Os níveis foram variáveis entre... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Coffea arabica; Fruto; Metais tóxicos; Textura do solo. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782009000500047 |
| |
|
|
|