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Borges,Gisele Martini; De Barba,Fabiana Figueredo Molin; Schiebelbein,Ana Paula; Pereira,Bruna Parmezzani; Chaves,Mariane Bonatti; Silveira,Marcia Luciane Lange; Pinho,Mauro Souza Leite; Furlan,Sandra Aparecida; Wisbeck,Elisabeth. |
Polysaccharides with medicinal properties can be obtained from fruiting bodies, mycelium and culture broth of several fungus species. This work was carried out in batch culture using a stirred tank reactor with two different initial glucose concentrations (40-50 g/L) and pH values (3.0-4.0) to enhance extracellular polysaccharides production by Pleurotus djamor UNIVILLE 001 and evaluate antitumor effect of intraperitonial administration of Pleurotus djamor extract on sarcoma 180 animal model. According to factorial design, the low pH value (pH 3.0) led to a gain of 1.6 g/L on the extracellular polysaccharide concentration, while glucose concentration in the tested range had no significant effect on the concentration of polysaccharide. With 40 g/L initial... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Pleurotus djamor; Extracellular polysaccharides production; Antitumor activity. |
Ano: 2013 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822013000400006 |
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Dalonso,Nicole; Ignowski,Estér; Monteiro,Claudia Mariane Adão; Gelsleichter,Michael; Wagner,Theodoro Marcel; Silveira,Marcia Luciane Lange; Silva,Denise Abatti Kasper. |
O alho é um alimento funcional que contém inulina, um polissacarídeo de reserva, que auxilia no controle das bactérias patogênicas e putrefativas existentes no intestino. O presente trabalho teve por objetivo avaliar uma metodologia simples de extração de carboidratos do alho, qualificar e quantificar a composição desse extrato empregando a cromatografia líquida de alta eficiência e a espectroscopia na região do infravermelho utilizando para isso um padrão de inulina. Os bulbos de alho foram submetidos à extração aquosa a quente por 4 horas; posteriormente o líquido resultante foi separado e a ele foram adicionados 300 mL de acetona. O extrato isolado foi avaliado quanto aos seus produtos de hidrólise alcalina e os resultados indicaram a presença de um... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Extrato de alho; Carboidratos; Inulina; Cromatografia; Espectroscopia de infravermelho. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000400014 |
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