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Melo,Adriane Alexandre Machado de; Geraldine,Robson Maia; Silveira,Miriam Fontes Araujo; Torres,Maria Célia Lopes; Rezende,Cíntia Silva Minafra e; Fernandes,Thiago Henrique; Oliveira,Antonio Nonato de. |
Antimicrobial active packaging delays or inhibits microorganism growth in packed products, and it can be used in a variety of food systems. The objective of the present research was to develop packaging incorporated with natural antimicrobial agents (active film). The effects of the active film on the spoilage, pathogenic microorganism counts, pH and color of the refrigerated chicken breast cuts were analyzed. Cellulose acetate-based active films incorporating two concentrations (20% and 50%, v/w) of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) essential oil were manufactured and placed in contact with the chicken breast cuts for six days. An analysis of variance and mean comparison tests (Tukey's test, p<0.05) were performed on the results. The films that... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Active packaging; Antimicrobial activity; Cellulose acetate; Rosmarinus officinalis L.; Chicken. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822012000400025 |
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Rabêlo,Ana Maria da Silva; Torres,Célia Lopes; Geraldine,Robson Maia; Silveira,Miriam Fontes Araujo. |
O pequi (Caryocar brasiliense Camb.) possui em seu interior amêndoa comestível pouco explorada. Objetivou-se avaliar o processo de extração, secagem e torrefação da amêndoa do pequi. Foram utilizadas sementes de pequi fornecidas pela Associação de Beneficiamento de Frutos do Cerrado, localizada na cidade de Damianópolis-GO. Para a extração da amêndoa, foi adaptado equipamento tipo guilhotina, com a finalidade de cortar a semente ao meio. O equipamento é composto por uma lâmina fixa em um suporte de madeira, recoberto com placa de Policloreto de Vinila (PVC) e apresentou desempenho satisfatório. Para a secagem das amêndoas, sugeriu-se o binômio tempo/temperatura de 70 °C por 60 minutos, pois conferiu ao produto atividade de água em torno de 0,60 em menor... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Amêndoa de pequi; Extração; Secagem; Torrefação; Análise sensorial; Atividade de água. |
Ano: 2008 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612008000400016 |
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