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Smaniotto,Thaís A. de S.; Resende,Osvaldo; Sousa,Kelly A. de; Oliveira,Daniel E. C. de; Campos,Rafael C.. |
ABSTRACT The objectives of this study were to fit different mathematical models to experimental data of drying of sunflower grains, determine and evaluate the effective diffusion coefficient and obtain the activation energy for the process during the drying under various conditions of air. The sunflower grains were collected with an initial moisture content of 0.5267 dry basis (d.b.) and dried in an oven with forced air ventilation under five temperature conditions: 35, 50, 65, 80 and 95 °C, until reaching the moisture content of 0.0934 ± 0.0061 (d.b.). Among the analyzed models, Wang and Singh showed the best fit to describe the drying phenomenon. The effective diffusion coefficient of sunflower grains increased with the increment in air temperature and... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Mathematical modeling; Heliantus annus; Liquid diffusivity. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000300203 |
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Smaniotto,Thaís A. de S.; Resende,Osvaldo; Marçal,Kaique A. F.; Oliveira,Daniel E. C. de; Simon,Gustavo A.. |
Propôs-se, neste trabalho, avaliar a qualidade fisiológica das sementes de soja ao longo do armazenamento durante 180 dias em diferentes teores de água e em duas condições de temperatura. Foram utilizadas sementes de soja, cultivar CD 242 RR com teores de água iniciais de 12, 13 e 14% (b.u.). As sementes foram adquiridas com o teor de água de 11,0% (b.u.); em seguida, foram umedecidas em câmara BOD a 20 ºC e 85% de umidade relativa, homogeneizadas e acondicionadas em sacos plásticos de polipropileno; as embalagens foram mantidas em dois ambientes distintos. Com vista à avaliação das sementes ao longo do armazenamento foram realizadas as análises de teor de água, germinação, primeira contagem da germinação, índice de velocidade de germinação e condutividade... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Teor de água; Temperatura; Glycine max (L.). |
Ano: 2014 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662014000400013 |
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