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Assessment of the antifungal activity of Spirulina platensis phenolic extract against Aspergillus flavus Ciência e Agrotecnologia
Souza,Michele Moraes de; Prietto,Luciana; Ribeiro,Anelise Christ; Souza,Taiana Denardi de; Badiale-Furlong,Eliana.
The production of safe food has stimulated the search for natural substances that possess antifungal activity. The indirect methods of estimating fungal biomass are based on the measurement of glucosamine, ergosterol and protein - typical compounds produced during the development of biomass. The aim of the study was to assess the effect of the phenolic extract from Spirulina platensis on the production of structural compounds in Aspergillus flavus, in order to identify its action on fungal inhibition. The Spirulina platensis methanolic extracts presented 1.15 mg phenolic compound/g Spirulina platensis, which showed an antifungal effect against Aspergillus flavus, inhibiting the glucosamine production up to 56%. Therefore, it may be employed as natural...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Phenolic inhibitors; Antifungal property; Glucosamine; Protein; Ergosterol.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000600003
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Avaliação da atividade antifúngica de extratos fenólicos de cebola, farelo de arroz e microalga Chlorella phyrenoidosa Ciênc. Tecnol. Aliment.
Souza,Michele Moraes de; Oliveira,Melissa dos Santos; Rocha,Meritaine da; Furlong,Eliana Badiale.
O objetivo deste trabalho foi relacionar os níveis de fenóis totais em cebola, farelo de arroz e microalga Chlorella phyrenoidosa com a atividade antifúngica testada contra o fungo Rhyzopus oryzae. Os compostos fenólicos da cebola foram extraídos em três sistemas solventes: aquoso, metanólico e com acetato de etila, os do farelo de arroz e da microalga Chlorellaphyrenoidosa extraídos com metanol. Os extratos foram quantificados colorimetricamente com reagente de Folin-Ciocalteau. O método para avaliar a atividade antifúngica empregou a técnica de Ágar diluído. O Rhyzopus oryzae teve seu desenvolvimento inibido em presença de extratos metanólico e acetoetílicos de cebola e metanólico de farelo de arroz, que continham as concentrações de compostos fenólicos...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Atividade antifúngica; Fenóis; Extratos vegetais.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000300018
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