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Effects of orange by-product fiber incorporation on the functional and technological properties of pasta Ciênc. Tecnol. Aliment.
Crizel,Tainara de Moraes; Rios,Alessandro de Oliveira; Thys,Roberta Cruz Silveira; Flôres,Simone Hickmann.
AbstractThe incorporation of fiber into products consumed every day by the general population is important and viable. The aim of the present work was to evaluate the impact of incorporating orange juice industry dietary fiber byproducts in fettuccini of fresh pasta. Three different fiber concentrations were added to fresh pastas (25 g/kg, 50 g/kg and 75 g/kg). The results showed a significant increase in solid loss content when the incorporation of orange fiber was greater than 50 g/kg. This difference did not occur regarding weight increase values and color parameters. The pasta with 75 g/kg orange fiber can be considered a “high fiber” product, with the total dietary fiber content of the pasta increasing by 99% compared to control pasta. The carotenoid...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Orange fibre; Fresh pasta; By-products; Sensory acceptance.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612015000300546
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The effect of acid hydrolysis on the technological functional properties of pinhão (Araucaria brasiliensis) starch Ciênc. Tecnol. Aliment.
Thys,Roberta Cruz Silveira; Aires,Andréia Gomes; Marczak,Ligia Damasceno Ferreira; Noreña,Caciano Pelayo Zapata.
Technological functional properties of native and acid-thinned pinhão (seeds of Araucária angustifolia, Brazilian pine) starches were evaluated and compared to those of native and acid-thinned corn starches. The starches were hydrolyzed (3.2 mol.L-1 HCl, 44 ºC, 6 hours) and evaluated before and after the hydrolysis reaction in terms of formation, melting point and thermo-reversibility of gel starches, retrogradation (in a 30-day period and measurements every three days), paste freezing and thawing stability (after six freezing and thawing cycles), swelling power, and solubility. The results of light transmittance (%) of pastes of native and acid-thinned pinhão starches was higher (lower tendency to retrogradation) than that obtained for corn starches after...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Unconventional starch source; Modified starch; Fat substitutes.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612013000500014
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Fibra de casca de laranja como substituto de gordura em pão de forma Ciência Rural
Stoll,Liana; Flôres,Simone Hickmann; Thys,Roberta Cruz Silveira.
Os subprodutos da indústria de frutas possuem alta qualidade nutricional, de forma que sua transformação em ingredientes para aplicação em produtos alimentícios é de grande importância. No presente estudo, foram avaliados os efeitos da substituição total da gordura em pães de forma através da utilização de fibra de casca de laranja (0 a 5%), um subproduto industrial. A adição da fibra de laranja foi combinada ao uso de α-amilase (10 a 50ppm), através de um planejamento experimental fatorial completo 22. Para fins de comparação, foi elaborada uma formulação controle, sem fibras, sem enzimas e com 2% de gordura. A qualidade dos pães foi avaliada através de análises de vida útil (por índice de retrogradação, DSC), volume, cor, atividade de água e análise...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fibra da casca da laranja; Subproduto; Alfa-amilase; Vida útil; Índice de retrogradação.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782015000300567
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