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Microbiological quality and other characteristics of refrigerated chicken meat in contact with cellulose acetate-based film incorporated with rosemary essential oil BJM
Melo,Adriane Alexandre Machado de; Geraldine,Robson Maia; Silveira,Miriam Fontes Araujo; Torres,Maria Célia Lopes; Rezende,Cíntia Silva Minafra e; Fernandes,Thiago Henrique; Oliveira,Antonio Nonato de.
Antimicrobial active packaging delays or inhibits microorganism growth in packed products, and it can be used in a variety of food systems. The objective of the present research was to develop packaging incorporated with natural antimicrobial agents (active film). The effects of the active film on the spoilage, pathogenic microorganism counts, pH and color of the refrigerated chicken breast cuts were analyzed. Cellulose acetate-based active films incorporating two concentrations (20% and 50%, v/w) of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) essential oil were manufactured and placed in contact with the chicken breast cuts for six days. An analysis of variance and mean comparison tests (Tukey's test, p<0.05) were performed on the results. The films that...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Active packaging; Antimicrobial activity; Cellulose acetate; Rosmarinus officinalis L.; Chicken.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822012000400025
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Extração, purificação e avaliação da atividade da glutationa S-Transferase de fígado bovino Ciência e Agrotecnologia
Torres,Maria Célia Lopes; Soares,Nilda de Fátima Ferreira; Pereira,José Antônio Marques.
Considerando a ação detoxificante da enzima Glutationa S-Transferase (GST), importante contra o estresse oxidativo, câncer e outras doenças degenerativas, com este estudo, objetivou-se avaliar a atividade dessa enzima extraída de fígado bovino e avaliar a estabilidade em condições de refrigeração (5(0)C). O fígado bovino foi selecionado por ser matéria prima disponível comercialmente e de baixo custo. A extração foi realizada em quatro etapas (homogeneização/centrifugação, passagem em coluna contendo dietilaminoetil-celulose (DEAE-celulose), precipitação com sulfato de amônia e passagem em coluna contendo Carboximetilcelulose (CMC). O extrato obtido apresentou atividade com o 1 cloro 2, 4 dinitrobenzeno, na presença de glutationa reduzida. O extrato final...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Glutationa S-Transferase; Extração; Fígado bovino; Atividade enzimática.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542006000200016
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Production, solubility and antioxidant activity of curcumin nanosuspension Ciênc. Tecnol. Aliment.
Carvalho,Deivis de Moraes; Takeuchi,Katiuchia Pereira; Geraldine,Robson Maia; Moura,Celso José de; Torres,Maria Célia Lopes.
Curcumin is a powerful bioactive agent and natural antioxidant, but it is practically water-insoluble and has low bioavailability; a possible solution to this obstacle would be formulations of curcumin nanoparticles. Surfactants such as tween 80 can be used to stabilize low-solubility molecules preventing particle aggregation. The objectives of this study were the preparation of a suspension with curcumin nanoparticles in tween 80, the testing of pure curcumin solubility and of a simple mixture of curcumin with tween 80 and nanosuspension in water and ethanol as solvents, and finally the assessment of the antioxidant activity. We prepared the nanosuspension by injecting a curcumin solution in dichloromethane at low flow in water with tween 80 under heating...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Curcumin; Nanoparticles; Solubility; Antioxidant.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612015000100115
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Parâmetros cinéticos da Glutationa S-Transferase e sua ativação por extratos de vegetais Ciênc. Tecnol. Aliment.
Torres,Maria Célia Lopes; Soares,Nilda de Fátima Ferreira; Maia,June Ferreira.
Este estudo teve como objetivos avaliar a indução da Glutationa S-Transferase, com extratos de vegetais, e caracterizar os parâmetros cinéticos desta enzima. Foram obtidos os extratos aquoso, etanólico e hexanólico de vegetais, amplamente consumidos no Brasil, como berinjela (Solanum melongena L.), couve-flor (Brassica oleracea L.), couve (Brassica oleracea L.), brócolis (Brassica oleracea L.), couve-de-bruxelas (Brassicaoleraea L.), cebola (Allium cepa L.), alho (Allium sativum L.); vegetais que apresentam gosto amargo, como jiló (Solanum gilo Raddi), guariroba (Syagrus oleracea Becc.), mostarda (Brassica nigra L.), carqueja (Cacalia spp.), e de plantas relacionadas, na cultura popular, como curadoras de determinadas doenças, como a babosa (Aloe vera L.)....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Glutationa S-Transferase; Atividade enzimática; Extratos de vegetais.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612004000200014
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