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Casaril,Kérley Braga Pereira Bento; Kasuya,Maria Catarina Megumi; Vanetti,Maria Cristina Dantas. |
The antimicrobial activity and mineral composition of shiitake mushrooms were evaluated in four isolates of Lentinula edodes. Mushrooms were cultivated on artificial logs, based on eucalyptus sawdust enriched with 20% rice, wheat, or soybean bran, or combination of 10% of two of these supplements. The substrates were humidified with a 0.1% mate tea extract or water. Logs of Eucalyptus grandis were also used to cultivate the shiitake mushrooms. The antimicrobial activity of an aqueous extract, corresponding to 40 mg of mushroom dry matter, was in some cases, depending on the isolate, able to inhibit both Bacillus subtilis and Escherichia coli K-12, independent of substrate composition or the growth stage of the mushrooms. Nitrogen, phosphorus, potassium,... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Antibacterial property; Lentinula edodes; Mineral nutrients; Sawdust-based substrate; Mushrooms. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132011000500017 |
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Ribeiro,Liliane Fraga Costa; Vaz,Marcelo Gomes Marçal Vieira; Chaves-Alves,Virgínia Maria; Vanetti,Maria Cristina Dantas; Kasuya,Maria Catarina Megumi; Passos,Flávia Maria Lopes; Nascimento,Antônio Galvão do. |
Xylanolytic enzymes produced by Lentinula edodes UFV70, cultivated in eucalyptus sawdust/rice bran medium, were stable at 50, 60 and 65ºC for 21 hours, losing only 15-25% activity. Fungus incubation at 50ºC for 12 hours and at 65ºC for 24 hours increased the amount of xylose produced. |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Xylanase; Thermostability; Lentinula edodes; Xylose. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822012000100021 |
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Mata,Gardênia Márcia Silva Campos; Martins,Evandro; Machado,Solimar Gonçalves; Pinto,Maximiliano Soares; Carvalho,Antônio Fernandes de; Vanetti,Maria Cristina Dantas. |
ABSTRACT The ability of pathogens to survive cheese ripening is a food-security concern. Therefore, this study aimed to evaluate the performance of two alternative methods of analysis of Listeria during the ripening of artisanal Minas cheese. These methods were tested and compared with the conventional method: Lateral Flow System™, in cheeses produced on laboratory scale using raw milk collected from different farms and inoculated with Listeria innocua; and VIDAS®-LMO, in cheese samples collected from different manufacturers in Serro, Minas Gerais, Brazil. These samples were also characterized in terms of lactic acid bacteria, coliforms and physical-chemical analysis. In the inoculated samples, L. innocua was detected by Lateral Flow System™ method with... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Listeria; Raw milk cheese; Alternative methods. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822016000300749 |
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Fantuzzi,Elisabete; Puschmann,Rolf; Vanetti,Maria Cristina Dantas. |
A microbiota contaminante de repolho minimamente processado foi avaliada durante as etapas de sanitização e estocagem sob atmosfera modificada passiva em embalagens com diferentes taxas de permeabilidade a O2 e CO2 e a 1ºC, 5ºC e 12ºC. A sanitização do repolho por 10min., à temperatura ambiente, em soluções sanitizantes de hipoclorito de sódio a 200mgL-1, de composto orgânico clorado a 200mgL-1 ou ácido acético a 1% reduziu em, no máximo, 1,8log10 UFCg-1 a população de microrganismos aeróbios mesófilos. A concentração de CO2 no interior das embalagens variou significativamente (P<0,05) ao longo de 15 dias de estocagem do repolho minimamente processado mantido tanto a 1ºC como a 5ºC. Nessas mesmas condições, não foi constatada variação na população de... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Repolho; Microbiota contaminante; Minimamente processado; Sanitização. |
Ano: 2004 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612004000200008 |
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Rodrigues,Augusto César Almeida; Pinto,Paulo Sérgio de Arruda; Vanetti,Maria Cristina Dantas; Bevilacqua,Paula Dias; Pinto,Mayara Souza; Nero,Luís Augusto. |
A presença de microrganismos indicadores de contaminação na linha de abate de frangos foi determinada visando identificar os possíveis pontos de controle e oferecer uma opção para o monitoramento ou a verificação pelo sistema "Análise de Perigos e Pontos Críticos de Controle" (APPCC). A contaminação superficial das carcaças foi determinada pela enumeração de microrganismos aeróbios mesófilos, coliformes totais, coliformes termotolerantes e de Escherichia coli nas seguintes fases de abate: A - antes do primeiro chuveiro de higienização, B - após o primeiro chuveiro, C - após a evisceração manual, D - após o chuveiro de lavagem final e E - na saída do pré-resfriamento. Não houve diferença significativa (P<0,05) entre as médias de mesófilos, coliformes... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Mesófilos; Coliformes; Abate de frangos; APPCC. |
Ano: 2008 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782008000700023 |
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