|
|
|
|
|
Vasconcelos,André Belico de; Souza,Patrícia Castanheira de; Varago,Fabiana Cristina; Lagares,Monique de Albuquerque; Santoro,Marcelo Matos. |
The heat conduction microcalorimeter can be used to evaluate the metabolic rates of the sperm cell. Two ejaculates of four stallions were cooled to +5ºC and checked for sperm motility (bright field microscopy), viability (eosin 3%), functional membrane integrity (hyposmotic swelling test), and heat production (microcalorimetry). Glucose and sperm cell concentrations were determined in order to measure the heat outputs resulting from sperm metabolism. Sperm viability, membrane integrity and sperm motility did not differ among the different glucose concentrations tested. Nevertheless, the highest heat output detected by the microcalorimeter was obtained with 6 mM glucose and 10(8) spermatozoa/mL. Since conduction microcalorimetry offered additional... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Microcalorimetry; Glucose; Spermatozoa; Sperm metabolism; Cell viability; Equine. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132009000500010 |
| |
|
|
Carreira,Raquel Linhares; Ramos,Camila Salles; Vasconcelos,André Belico de; Santoro,Marcelo Matos; Silvestre,Marialice Pinto Coelho. |
Tendo como objetivo a obtenção de hidrolisados proteicos de farinha de trigo com baixo teor de fenilalanina (Phe), foram preparados, inicialmente, extratos proteicos da farinha de trigo, empregando-se método enzimático pela ação de protease de Bacillus licheniformis. Em seguida, esses extratos foram hidrolisados sob a ação do extrato enzimático bruto (EEB), obtido de casca de abacaxi, e de pancreatina comercial; e alguns parâmetros hidrolíticos foram avaliados, tais como temperatura (30; 35; 40; 50; e 70 °C), tempo (1 hora e 30 minutos; 2 horas e 30 minutos; 3 horas e 30 minutos), e pH de reação (6,0; 7,0; 8,0 e 9,0). Para a remoção de Phe, empregou-se o carvão ativado (CA) e a eficiência deste processo foi avaliada determinando-se o teor de Phe por... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Farinha de trigo; Extração proteica; Hidrólise; Enzimas; Fenilalanina. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000100023 |
| |
|
|
|