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Marketing and processing of artisanal fishery products on the West frontier of Rio Grande do Sul ExtensaoRural
Veiverberg, Cátia Aline; Pires, Cinthia Bonilha; Bergamin, Giovani Taffarel.
Artisanal fishing is na economic activity that generates income for several families who live on the banks of the Uruguay River. The vast majority of fishermen in the region have fishing as their main source of income, being considered by the States as a group that hás weaknesses, mainly in access to public policies. The objective of this work was to characterize the profile and demands of artisanal fishermen from Uruguaiana and Barra do Quaraí, on the western border of Rio Grande do Sul, regarding the commercialization and processing of fish. The survey was obtained by the rapid participatory diagnosis (DRP) in two moments, one in each city. This article presents the main problems observed and raised by fishermen, as well as strategies for improving the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Agregação de valor; Qualidade do pescado; Rio Uruguai; Fish quality; Uruguay river; Value-adding.
Ano: 2022 URL: http://periodicos.ufsm.br/extensaorural/article/view/66498
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Digestibilidade aparente de farelos vegetais tratados para remoção de antinutrientes em dietas para jundiá. Organic Eprints
Bergamin, Giovani Taffarel; Veiverberg, Cátia Aline; Siqueira, Luciana Valentim; Eggers, Daniel Prois; Neto, João Radünz.
O objetivo deste trabalho foi avaliar a digestibilidade aparente de farelos vegetais, submetidos ou não a tratamento químico para extração de antinutrientes, em dietas para jundiá (Rhamdia quelen). Foram formuladas três dietas-teste com fontes proteicas na forma comercial sem tratamento - SNT, farelo de soja; CNT, farelo de canola; e GNT, farelo de girassol - e três dietas submetidas a tratamento para redução de ácido fítico, fenóis totais e taninos totais: ST, farelo de soja tratado; CT, farelo de canola tratado; e GT, farelo de girassol tratado. Os tratamentos CNT, CT, GNT e GT apresentaram menor digestibilidade aparente da matéria seca. O tratamento ST apresentou maior digestibilidade da proteína bruta que CT e CNT, mas não diferiu dos demais...
Tipo: Journal paper Palavras-chave: Animal husbandry; Feeding and growth; Health and welfare; Aquaculture.
Ano: 2013 URL: http://orgprints.org/29082/1/Bergamin_Digestibilidade.pdf
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