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MICROBIAL ACTIVITY OF DARK RED LATOSOL SAMPLES STORED AT DIFFERENT TEMPERATURES Rev. Microbiol.
Vieira,Francisco Cleber Sousa; Nahas,Ely.
The enzymatic activity of soil samples stored at temperatures of 5 to -12oC and at room temperature for 0-32 weeks was determined. While alkaline phosphatase and dehydrogenase activity was decreased compared to control in samples stored at low temperatures, acid phosphatase activity showed no significant change.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/other Palavras-chave: Phosphatase; Dehydrogenase; Soil storage.
Ano: 1998 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-37141998000300002
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MICROBIAL COUNTS OF DARK RED LATOSOL SAMPLES STORED AT DIFFERENT TEMPERATURES Rev. Microbiol.
Vieira,Francisco Cleber Sousa; Nahas,Ely.
The number of colony forming units (CFU) of different groups of bacteria and fungi in samples stored at temperatures of 5 to -12oC for 0-32 weeks was evaluated. The number of CFU obtained after the different periods of storage of red latossol soil was compared with the number of colonies obtained immediately after removal of soil samples (time zero). The number of total bacteria and actinomycetes in the samples remained practically unchanged throughout the storage period. The number of Gram-negative bacteria decreased by as much as 69% compared to control, while the number of Bacillus spp and of fungi increased 1.9 to 4.9 times starting from the 12th week in samples stored at 5oC. Except for the variations observed in fungal counts, the remaining groups of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bacteria; Fungi; Phosphatase; Soil storage.
Ano: 1998 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-37141998000300001
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Quantificação de bactérias totais e esporuladas no solo Scientia Agricola
Vieira,Francisco Cleber Sousa; Nahas,Ely.
Este trabalho analisou o efeito da temperatura e período de incubação e da diluição do inóculo, em dois meios de cultura, sobre a quantificação de bactérias totais e esporuladas. O crescimento quantitativo e qualitativo de bactérias totais e esporuladas depende tanto do meio de cultura, temperatura, diluição e tempo utilizados como da interação desses fatores. O meio de TSA apresentou maior contagem que o meio de Thorton de unidades formadoras de colônias (UFC) de bactérias totais mas não de Bacillus spp. As colônias crescidas no meio de TSA apresentaram maior tamanho e forma mais nítida. O cultivo à temperatura de 30°C propiciou maior número de UFC que a 25°C, sobretudo nos primeiros dias de incubação. O crescimento bacteriano correspondeu a uma equação...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bacillus spp.; Bactérias totais; Solo.
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162000000300026
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