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Different tools to trace geographic origin and seasonality of croaker (Micropogonias furnieri). Repositório Alice
CHAGURI, M. P.; MAULVAULT, A. L.; NUNES, M. L.; SANTIAGO, D. A.; DENADAI, J. C.; FOGACA, F. H.; SANT'ANA, L. S.; DUCATTI, C.; BANDARRA, N.; CARVALHO, M. L.; MARQUES, A..
The aim of this study was to use proximate chemical composition, amcro and trace elements, fatty acid profile and stable isotopes as traceability tools to assess geographic origin and seasonality of croaker (Micropogonias furnieri).
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Isótopo estável; Rastreabilidade; Ácidos graxos; Minerais.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1000539
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Bioaccessibility of metals in seafood: risk to human health. Repositório Alice
FOGACA, F. H. dos S.; ALVES, R.; BARBOSA, V.; MAULVAULT, A. L.; ANACLETO, P.; CAMACHO, C.; BANDARRA, N.; MARQUES, A..
Despite its well known nutritional attributes, seafood consumption can potentially represent human health hazards, as these species can often accumulate toxic elements namely as mercury, cadmium, lead and arsenic. In toxicological studies, the overall concentration of metals determined does not always reflect the amount that becomes available for absorption at the human intestinal epithelium during the digestive process, also defined as bioaccessibility. The inclusion of bioaccessibility in risk/benefit assessment provides more realistic estimates of metals ingestion through seafood consumption.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Target Hazard Quotient; Alimento; Consumo Alimentar; Digestão; Food consumption; In vitro digestion.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1110339
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A bioacessibilidade como ferramenta para avaliação dos beneficios associados ao consumo de pescado. Repositório Alice
FOGACA, F. H. dos S.; ALVES, R.; CAMACHO, C.; BANDARRA, N.; MARQUES, A..
bitstream/item/188339/1/resumo-simples-VIII-SIMCOPE-FOGACA.pdf
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Digestão in vitro; Produto Derivado de Pescado; Ácido Graxo; Truta Arco-Íris.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1101418
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Mercury in vitro bioaccessibility in seaweed (Ulva sp.): effects of cooking practices. Repositório Alice
FOGACA, F. H. dos S.; ALVES, R. N.; AULVAULT, A. L.; BARBOSA, V. L.; BANDARRA, N.; POUSÃO, P.; MARQUES, A..
2016
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Segurança alimentar; Avaliação de risco; Digestão gástrica e intestinal simulada.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1066157
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