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Stages of the embryonic development of the piavuçu Leporinus macrocephalus (Garavello & Britski, 1988) Animal Sciences
Reynalte-Tataje, David; UFSC; Zaniboni-Filho, Evoy; UFSC; Muelbert, Betina; UFSC.
Understanding the embryogenesis of a species is a useful tool for locating areas for spawning and for the study of growth of the species in their natural environment. This study was conducted at the Panamá Fish Hatchery in Santa Catarina, Brazil, to characterize the embryonic development of the piavuçu Leporinus macrocephalus (Characiformes, Anostomidae). Description was based on the analysis of embryos collected at 10-minute intervals during the first three hours after fertilization, and later at 30-minute intervals until larva hatching. Piavuçu eggs are detached, transparent, small, spherical, with a large perivitelline space. Hatching takes place 11 hours and 30 minutes after fertilization at an average temperature of 28.2ºC. Total length and weight of...
Palavras-chave: 5.04.00.00-2 Zootecnia Leporinus macrocephalus; Peixes; Desenvolvimento embrionário 5.04.00.00-2 Zootecnia.
Ano: 2001 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/2614
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Hábito e seletividade alimentar de pós-larvas de piavuçu, Leporinus macrocephalus (Garavello & Britski, 1988), submetidas a diferentes dietas em cultivos experimentais Animal Sciences
Ribeiro, Ricardo Pereira; UEM; Hayashi, Carmino; UEM; Martins, Elias Nunes; UEM; Martin Nieto, Leonardo; UEM; Sussel, Fábio Rosa; UEM.
Com o objetivo de conhecer alguns aspectos da dinâmica do hábito e seletividade alimentar de pós-larvas do piavuçu, Leporinus macrocephalus (Characiformes, Anostomidae) foi desenvolvido um experimento em 18 tanques de cimento amianto de 1m3, os quais foram previamente adubados de maneira uniforme e posteriormente povoados com 400 pós-larvas/tanque desta espécie. Foi esquematizado um delineamento inteiramente casualizado, com três tratamentos e seis repetições, e os dados foram analisados pelo método de identidade de modelos. Os tratamentos foram divididos conforme as dietas de: 1) proteína de origem animal (A); 2) proteína de origem vegetal (B) e 3) alimentação natural (C). Os resultados mostraram que, em termos de seletividade alimentar, os indivíduos...
Palavras-chave: 5.04.00.00-2 Zootecnia Leporinus macrocephalus; Hábito alimentar; Seletividade alimentar 5.04.00.00-2 Zootecnia.
Ano: 2001 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/2619
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