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Influence of the population density of Sitophilus zeamais (Motsch.) on the wheat quality for baking Agronomy
Pinto, Uelinton Manoel; UFV; D'Antonino Faroni, Leda RIta; UFV; Alves, Wederson Marcos; UFV; Lopes da Silva, Arienilmar Araujo; UFV.
The present work was carried out to evaluate the influence of the population density of Sitophilus zeamais (Motsch.) (Coleoptera, Curculionidae) in wheat grains on flour, Triticum aestivum (Poaceae), used for baking. The wheat was infested with zero, two, four, six and eight insects per 1.5 kg of grain and stored for 90 days under controlled conditions of temperature and relative humidity (28ºC and 60±5% respectively). Soon after the insect inoculation and at every 30 days, three jars of each density were evaluated for their protein content, humidity, SDS sedimentation index and tests of flour and extensograph. The infested wheat flour for baking had low quality and initial levels of four insects per 1.5 kg of wheat grain in storage periods of...
Palavras-chave: 5.00.00.00-4 Ciências Agrárias teor de proteína; Qualidade da farinha de trigo; Armazenamento 5.00.00.00-4 Ciências Agrárias.
Ano: 2002 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/2390
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Combinações de cálcio, atmosfera modificada e refrigeração na conservação pós-colheita da mandioquinha-salsa Agronomy
Quintão Scalon, Silvana de Paula; UFMS; Vieira, Maria do Carmo; UFMS; Heredia Zárate, Néstor Antonio; UFMS.
Os objetivos desse trabalho foram avaliar o efeito do cálcio e o tipo de embalagem na conservação pós-colheita de mandioquinha-salsa, Arracacia xanthorhiza (Umbelliferae), sob refrigeração. Os tratamentos constaram do uso ou não de cálcio (pulverização com 0,18 mol/L de CaCl2; 1 t/ha de calcário calcítico no solo e ausência de cálcio); embalagem de PVC, CF filme e ausência de embalagem, em três avaliações (42, 84 e 126 dias de armazenamento). As raízes foram pesadas e armazenadas sob refrigeração a 4oC. O experimento foi conduzido em esquema fatorial 3 x 3 x 3, em DIC, com três repetições. Foram analisados a perda de massa e os teores de proteína, nitrogênio, cálcio, fósforo, magnésio, ferro e carotenóides totais. Os tratamentos de cálcio não reduziram a...
Palavras-chave: 5.00.00.00-4 Ciências Agrárias Arracacia xanthorhiza; Embalagem; Armazenamento 5.00.00.00-4 Ciências Agrárias.
Ano: 2002 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/2403
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