|  |  |  | 
|   
 
   | 
|  |  | Cavalcante,Ana Amélia Melo; Rübensam,Gabriel; Erdtmann,Bernardo; Brendel,Martin; Henriques,João A.P.. |  | Cashew (Anacardium occidentale) is a medicinal plant native to Brazil and also yields a nutritious fruit juice. Its large pulpy pseudo-fruit, referred to as the cashew apple, contains high concentrations of vitamin C, carotenoids, phenolic compounds and minerals. Natural and processed cashew apple juice (CAJ/cajuina) are amongst the most popular juices in Brazil, especially in the north-east. Both juices have antioxidant potential and suppress mutagenicity of hydrogen peroxide. In the present study we evaluated the inhibitory effects of CAJ/cajuina on Aflatoxin B1(AFB1)-induced mutation, using the Salmonella/microsome assay with the experimental approaches of pre-, co- and post-treatments. Both CAJ/cajuina suppress AFB1-induced mutagenesis in strain TA102... |  
| Tipo: Info:eu-repo/semantics/article | Palavras-chave: Cashew apple juice; Cajuina; Anti-mutagenicity. |  
| Ano: 2005 | URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-47572005000200025 |  |  |  
|   
 
   | 
|  |  | A cajuína, muito tradicional no Nordeste brasileiro, é obtida a partir de suco de caju puro, clarificado, sem adição de açúcar e conservantes e é uma forma consagrada de aproveitar o pedúnculo do caju, que é muito perecível após a retirada da planta e a separação da castanha. A região semiárida apresenta clima seco e quente, caracterizada por oito meses de plena seca. A cajucultura é uma das mais importantes fontes de renda para a população dessa região, pois o cajueiro é uma das poucas espécies vegetais que consegue crescer e frutificar nessas condições. |  
| Tipo: Gravações de som | Palavras-chave: Cajucultura; Cajui; Castanha; Cajuina; Suco. |  
| Ano: 2015 | URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1022912 |  |  |  |  |  |