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Avaliação da resposta de antitoxinas beta e épsilon de Clostridium perfringens induzidas em bovinos e coelhos por seis vacinas comerciais no Brasil Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Lobato,F.C.F.; Moro,E.; Umehara,O.; Assis,R.A.; Martins,N.E.; Gonçalves,L.C.B..
Avaliou-se a resposta de antitoxinas beta e épsilon de Clostridium perfringens em bovinos vacinados contra clostridioses com seis vacinas disponíveis no mercado. Quarenta e oito bezerros de seis a sete meses de idade foram divididos em oito grupos (T1 a T8) de seis animais cada. Os grupos de número 2 a 7 receberam as vacinas T2 a T7 nos dias 0 e 42 com a dose e via recomendadas pelos fabricantes. Solução salina e toxóide padrão foram usados nos mesmos dias nos grupos 1 e 8 (T1 e T8), respectivamente, como controles negativo e positivo. Amostras de sangue foram coletadas nos dias 0, 42 e 56 pós-vacinação (PV), para titulação de anticorpos no soro. As vacinas e os controles foram também testados em oito coelhos cada, inoculados nos dias 0 e 21 com metade da...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bovino; Coelho; Vacina; Clostridiose; Clostridium perfringens; Anticorpo antitoxina.
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352000000400004
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Production and purification of epsilon prototoxin produced by Clostridium perfringens type D Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Parreiras,P.M.; Lobato,F.C.F.; Heneine,C.F.L.G.D.; Assis,R.A.; Balsamão,G.M.; Nascimento,R.A.P..
A prototoxina epsilon foi obtida a partir de cultivo líquido, rico em carboidratos, a partir de amostra de C. perfringens tipo D (INTA - Argentina), incubado em condições de anarobiose à 37ºC por oito horas. O sobrenadante da cultura foi concentrado utilizando-se o sistema Amicon com membrana de "cut off" de 10 kDa. O concentrado foi precipitado com sulfato de amônio (350 g/ml) e dissolvido em tampão fosfato 0,01 M (pH 7,2). A prototoxina purificada por cromatografia de troca iônica (DEAE-Sepharose CL 6B) e isolada no primeiro pico, mostrou uma banda única de aproximadamente 34kDa de peso molecular em SDS-PAGE, além de ser tóxica em camundongos.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Clostridium perfringens; Enterotoxemia; Purification; Epsilon toxin; Ion exchange chromatography.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352002000300019
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Stability and toxicity of Clostridium perfringens type D epsilon prototoxin treated by iodine Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Rocha,P.H.; Assis,R.A.; Lobato,F.C.F.; Cardoso,V.N.; Heneine,L.G.D..
Purified epsilon prototoxin of Clostridium perfringens type D was produced, purified, and detoxified by the stoiechiometric method of non-radioactive iodine incorporation. Different degrees of iodination were perfomed and the toxicity of the derivatives were analysed by in vivo studies. Toxicity decreased inversely to the iodine incorporation. Eletrophoretic analysis showed different levels of stability of samples kept under different temperatures 4ºC, - 20ºC, and -80 ºC. The iodinated prototoxins were stocked for a period of four months.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Clostridium perfringens; Epsilon toxin; Iodination; Stability.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352008000400007
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Production and purification of beta-toxin from Clostridium perfringens type C Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Carvalho,A.V.A.; Heneine,L.G.D.; Assis,R.A.; Abreu,V.L.V.; Gonçalves,L.A.; Lobato,F.C.F..
Empregaram-se os métodos cromatográficos de afinidade metálica e de imunoafinidade para purificação da toxina beta em sobrenadante de cultivo de Clostridium perfringens tipo C. Observaram-se, na eletroforese das primeiras frações eluidas nos dois métodos de purificação, uma banda de peso molecular aproximado de 38kDa, característica da forma monomérica de toxina beta de Clostridium perfringens tipo C, e bandas de peso moleculares superiores, referentes às suas formas oligoméricas. Maior rendimento foi obtido com a utilização do método de imunoafinidade.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/other Palavras-chave: Clostridium perfringens; Beta-toxin; Purification; Metal affinity; Immunoaffinity.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352006000200018
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Determination of multidrug resistance mechanisms in Clostridium perfringens type A isolates using RNA sequencing and 2D-electrophoresis BJMBR
Ma,Yu-Hua; Ye,Gui-Sheng.
In this study, we screened differentially expressed genes in a multidrug-resistant isolate strain of Clostridium perfringens by RNA sequencing. We also separated and identified differentially expressed proteins (DEPs) in the isolate strain by two-dimensional electrophoresis (2-DE) and mass spectrometry (MS). The RNA sequencing results showed that, compared with the control strain, 1128 genes were differentially expressed in the isolate strain, and these included 227 up-regulated genes and 901 down-regulated genes. Bioinformatics analysis identified the following genes and gene categories that are potentially involved in multidrug resistance (MDR) in the isolate strain: drug transport, drug response, hydrolase activity, transmembrane transporter,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Clostridium perfringens; Multidrug resistance; RNA sequencing; 2D-electrophoresis; Molecular mechanism.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-879X2018000800609
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Antimicrobial activities of six essential oils commonly used as condiments in Brazil against Clostridium perfringens BJM
Radaelli,Marcela; Silva,Bárbara Parraga da; Weidlich,Luciana; Hoehne,Lucélia; Flach,Adriana; Costa,Luiz Antonio Mendonça Alves da; Ethur,Eduardo Miranda.
Abstract Despite recent advances in food production technology, food-borne diseases (FBD) remain a challenging public health concern. In several countries, including Brazil, Clostridium perfringens is among the five main causative agents of food-borne diseases. The present study determines antimicrobial activities of essential oils of six condiments commonly used in Brazil, viz., Ocimum basilicum L. (basil), Rosmarinus officinalis L. (rosemary), Origanum majorana L. (marjoram), Mentha × piperita L. var. Piperita (peppermint), Thymus vulgaris L. (thyme) and Pimpinella anisum L. (anise) against C. perfringens strain A. Chemical compositions of the oils were determined by GC–MS (gas chromatography–mass spectrometry). The identities of the isolated compounds...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Food-borne disease; Antimicrobial activity; Clostridium perfringens; Spices; Essential oils.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822016000200424
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Quality of water sources used as drinking water in a Brazilian peri-urban area BJM
Razzolini,Maria Tereza Pepe; Günther,Wanda Maria Risso; Peternella,Francisca Alzira dos Santos; Martone-Rocha,Solange; Bastos,Veridiana Karmann; Santos,Thaís Filomena da Silva; Cardoso,Maria Regina Alves.
The objective of this paper was to assess bacteriological quality of drinking water in a peri-urban area located in the Metropolitan Region of São Paulo, Brazil. A total of 89 water samples were collected from community plastic tanks and 177 water samples from wells were collected bimonthly, from September 2007 to November 2008, for evaluating bacteriological parameters including: Escherichia coli, Enterococcus and heterotrophic plate count (HPC). Clostridium perfringens was investigated in a subsample (40 samples from community plastic tank and 40 from wells). E. coli was present in 5 (5.6%) samples from community plastic tanks (2.0 - 5.1x10(4) MPN/100mL) and in 70 (39.5%) well samples (2.0 - 8.6x10(4) MPN/100mL). Thus, these samples were not in...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Clostridium perfringens; Escherichia coli; Enterococcus; Peri-urban area; Drinking water.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822011000200021
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Use of single-enzyme amplified fragment length polymorphism for typing Clostridium perfringens isolated from diarrheic piglets BJM
Shinya,Luciane Tieko; Baccaro,Maria Regina; Moreno,Andrea Micke.
Clostridium perfringens is an important pathogen in human and veterinary medicine. In swine, the agent is responsible for necrotic enteritis and enterotoxemia characterized by diarrhea, weight loss, delayed development and, in some cases, death. In the present study amplified fragment length polymorphism analyses (AFLP) was used to characterize 54 C. perfringens strains isolated from swine presenting diarrhea. Analysis of the results showed 29 distinct profiles with discriminatory index equal to 0.97. Partial correlation between the origin of the isolates and groups was drawn, and correlation was possible in only 18.5% of the samples. Characterization of the strains in biotypes (A, B, C, D and E), production of beta-2 toxin and enterotoxin were performed...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: AFLP; Diarrhea; Piglets; Clostridium perfringens.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822006000300034
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Cross protection by heat and cold shock to lethal temperatures in Clostridium perfringens BJM
García,Santos; Limón,Julio C.; Heredia,Norma L..
A heat shock pre-treatment of Clostridium perfringens provides protection against lethality from subsequent exposure to cold shock and vice versa. Heat shocked cells were more cold tolerant (one log reduction in 65 min) than control cells (one log reduction in 34 min). On the other hand, cold-shocked cells were more thermotolerant (D55= 17 min) than the control (D55= 6.5 min). The addition of chloramphenicol (an inhibitor of protein synthesis) in the experiments indicates that synthesis of new proteins was necessary for cross protection between both treatments.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Clostridium perfringens; Heat shock; Cold shock.
Ano: 2001 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822001000200007
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Antimicrobial susceptibility of Clostridium perfringens isolated from piglets with or without diarrhea in Brazil BJM
Salvarani,Felipe Masiero; Silva,Rodrigo Otávio Silveira; Pires,Prhiscylla Sadanã; Cruz Júnior,Eduardo Coulaud da Costa; Albefaro,Isabella Silva; Guedes,Roberto Maurício de Carvalho; Lobato,Francisco Carlos Faria.
The minimum inhibitory concentration (MIC) was determined for 13 antibiotics against Clostridium perfringens isolated from Brazilian piglets. The collection of isolates was performed in June to October 2010. All isolates were susceptible to amoxicillin and ceftiofur, whereas most were resistant to tetracycline and lincomycin. Avilamycin and narasin were more effective against isolates from non-diarrheic than from diarrheic piglets. The other antimicrobials were less active in need of high concentrations to inhibit the growth of the C. perfringens type A. These results suggest the need for further studies evaluating molecular factors related to the antimicrobial resistance of C. perfringens.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Clostridium perfringens; Piglet; Diarrhea; Antibiotic.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822012000300027
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Evaluation of a new mathematical model to describe Clostridium perfringens growth during the cooling of cooked ground beef Ciênc. Tecnol. Aliment.
Decker,Marcelo; Gomes,Gilmar de Almeida; Galvão,Alessandro Cazonatto; Robazza,Weber da Silva.
A mathematical model previously developed to study microbial growth in food products under an isothermal environment was adapted to a time-varying temperature regime. The resulting model was applied to study the growth of Clostridium perfringens in meat products. This micro-organism is of particular relevance to public health and economy due to the loss of productivity caused by it. Results showed a similar performance of the model used compared to the Baranyi model under an isothermal situation and a slightly better performance under a non-isothermal temperature profile.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Clostridium perfringens; Predictive microbiology; Dynamical temperature profile.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612013000300019
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Produção e caracterização de anticorpos monoclonais contra toxina épsilon de Clostridium perfringens Tipo D Ciência Rural
Freitas,Theonys Diógenes; Heneine,Luis Guilherme Dias; Salvarani,Felipe Masiero; Silva,Rodrigo Otávio Silveira; Lima,Catarina Guimarães Rocha Dourado; Pires,Prhiscylla Sadanã; Assis,Ronnie Antunes de; Lobato,Francisco Carlos Faria.
Clostridium perfringens tipo D é o agente etiológico da enterotoxemia em ruminantes, causada pela toxina épsilon e caracterizada por edema cardíaco, pulmonar, renal e cerebral. Anticorpos monoclonais contra toxina épsilon de C. perfringens tipo D foram produzidos a partir da fusão da linhagen de mieloma P3-X63-Ag8 653 com células do baço de camundongos Balb/c imunizados com o toxóide épsilon. Seis linhagens de híbridos secretores de anticorpos monoclonais das classes e IgM e IgG foram estabelecidas.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Clostridium perfringens; Toxina épsilon; Anticorpos monoclonais.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782009000100046
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Microbiological quality of honey from stingless bee, jandaíra (Melipona subnitida), from the semiarid region of Brazil Ciência Rural
Pinheiro,Carolina de Gouveia Mendes da Escóssia; Abrantes,Maria Rociene; Silva,Rodrigo Otávio Silveira; Oliveira Junior,Carlos Augusto; Lobato,Francisco Carlos Faria; Silva,Jean Berg Alves da.
ABSTRACT: The aim of this study was to evaluate the presence of microorganisms in honey produced by the stingless bee (SB) jandaíra (Melipona subnitida) from the semiarid region of Brazil. Thirty-five samples were analyzed and all of them were positive for mesophilic bacteria, coliforms at 45°C, fungi, and yeast. Staphylococcus spp. were identified in 85.7%, while Bacillus spp. were detected in 34.3% of honey samples. DNAs of Clostridium perfringens and C. botulinum were detected in 40% and 2.8% of the samples, respectively. Salmonella spp. and C. difficile were not detected. The present research revealed a great diversity of microorganisms in honey produced by jandaíra.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Clostridium botulinum; Clostridium perfringens; Stingless bee.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782018000900450
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Clostridium perfringens em rações e águas fornecidos a frangos de corte em granjas avícolas do interior paulista: Brasil Ciência Rural
Schocken-Iturrino,Rubén Pablo; Vittori,Juliano; Beraldo-Massoli,Mariana Casteleti; Delphino,Tammy Priscilla Chioda; Damasceno,Priscila Regina.
Através de métodos bacteriológicos convencionais, avaliou-se a contaminação por Clostridium perfringens na ração e água utilizadas na alimentação e dessedentação de frangos de corte em diferentes regiões avícolas do interior paulista. C. perfringens esteve presente em 42 e 30% das amostras de ração e águas analisadas, respectivamente. As médias das contagens foram 6,7 x 10-2UFC mL para as amostras de água e 3,69 x 10-2UFC g para as de rações. As altas freqüências e contagens de C. perfringens verificadas nas rações e nas águas podem estar associadas à falta de higiene geral na manipulação e armazenamento dos mesmos. Sugere-se o monitoramento periódico da presença de C. perfringens nestas fontes, com a finalidade de evitar tal patógeno, em vista que o mesmo...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Alimento; Avicultura; Contaminação; Microbiologia; Qualidade; Clostridium perfringens.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782010000100033
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Alphitobius diaperinus spp como veiculador de Clostridium perfringens em granjas avícolas do interior paulista - Brasil Ciência Rural
Vittori,Juliano; Schocken-Iturrino,Rubén Pablo; Trovó,Kátia Prochnon; Ribeiro,César Augusto Martins; Barbosa,Gislaine Gomes; Souza,Luciano Melo de; Pigatto,Caroline Peters.
O besouro Alphitobius diaperinus spp (cascudinho) é visto como uma importante praga da avicultura mundial. Por suas características comportamentais e hábitos biológicos que dificultam seu controle, é considerado um vetor de agentes patogênicos. O objetivo desta pesquisa foi investigar o cascudinho como possível vetor de Clostridium perfringens em granjas avícolas industriais, localizadas em diferentes regiões do interior Paulista. Através de métodos bacteriológicos convencionais, em 40 amostras analisadas, foram encontradas contagens significativas de Clostridium perfringens em todas elas. A partir dos resultados obtidos, pôde-se demonstrar o potencial deste inseto como vetor do agente responsável pela enterite necrótica.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Avicultura; Clostridium perfringens; Cascudinho; Enterite necrótica.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782007000300048
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Molecular typing of Clostridium perfringens isolated from swine in slaughterhouses from São Paulo State, Brazil Ciência Rural
Ferreira,Thais Sebastiana Porfida; Moreno,Andrea Micke; Almeida,Renata Rodrigues de; Gomes,Cleise Ribeiro; Gobbi,Debora Dirani Sena de; Filsner,Pedro Henrique Nogueira de Lima; Moreno,Marina.
Clostridium perfringens is an anaerobic Gram-positive bacterium known as common pathogen for humans, for domestic and wildlife animals. Although infections caused by C. perfringens type C and A in swine are well studied, just a few reports describe the genetic relationship among strains in the epidemiological chain of swine clostridioses, as well as the presence of the microorganism in the slaughterhouses. The aim of the present study was to isolate C. perfringens from feces and carcasses from swine slaughterhouses, characterize the strains in relation to the presence of enterotoxin, alpha, beta, epsilon, iota and beta-2 toxins genes, using polymerase chain reaction (PCR) and comparing strains by means of Pulsed field gel electrophoresis (PFGE)....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Clostridium perfringens; Swine; Slaughterhouse; PFGE; Carcass; Toxins.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782012000800020
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Genotipicação de Clostridium perfringens isolados de frangos de corte através da PCR múltipla Ciência Rural
Gomes,Alexis de Matos; Lobato,Francisco Carlos Faria; Martins,Nelson Rodrigo da Silva; Assis,Ronnie Antunes de.
Clostridium perfringens (Cp) é uma bactéria aneróbica gram positiva que, além de provocar gangrena gasosa e enterotoxemia em humanos e animais, constitui-se na principal causa de enterite necrótica em aves de criações intensificadas. A identificação dos isolados foi realizada pela reação de lecitinase em ágar TSC-gema de ovo, colônias com dupla hemólise em ágar sangue desfibrinado de eqüino, coloração de Gram e provas bioquímicas. Das amostras analisadas, 171Cp foram isolados em jejuno e íleo de frangos de corte provenientes de um frigorífico da região de Pará de Minas-MG. Cp foi isolado em 62 (49,6%) de 125 amostras de conteúdo lumenal de jejunos e em 109 (87,2%) de igual número de íleos dos frangos de corte. Utilizando-se a técnica da PCR múltipla para...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Enterite necrótica; Tipos toxigênicos; Frangos de corte; Clostridium perfringens.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782008000700022
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Jejunal hemorrhage syndrome in a Zebu cow in Brazil Ciência Rural
Pires,Prhiscylla Sadanã; Uribe,Jose Azael Zambrano; Carvalho,Antônio Último de; Silva,Rodrigo Otávio Silveira; Salvarani,Felipe Masiero; Meneses,Rodrigo Melo; Leite,Luiza Bossi; Alves,Guilherme Guerra; Gonçalves,Luciana Aramuni; Lobato,Francisco Carlos Faria; Facury Filho,Elias Jorge.
Clostridium perfringenstype A has been incriminated as the etiologic agent in jejunal hemorrhage syndrome (JHS), which is a disease that affects dairy cattle. Although this microorganism is considered an important enteropathogen the pathogenesis of JHS is still not clear, and there have been no reports of its occurrence in Brazil so far. The aim of this study was to describe the occurrence of JHS by infection with a C. perfringenstype A strain carrying the beta-2 toxin gene in a zebu cow in Brazil, for the first time.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Clostridium perfringens; Beta-2 toxin gene; Enteropathogen; Enteric blood clot..
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782015000801476
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TOXIGENICITY CHARACTERIZATION OF Clostridium perfringens FROM BOVINE ISOLATES J. Venom. Anim. Toxins
BALDASSI,L.; BARBOSA,M. L.; BACH,E. E.; IARIA,S. T..
Clinical samples from 71 bovine from different Brazilian states were processed for the analysis of anaerobe organisms with emphasis on the isolation and characterization of Clostridium spp. From these, eighty-nine Clostridium perfringens strains were recovered: 32 from liver, 19 from intestinal contents, 14 from kidney, 6 from rumen, 5 from nervous system, 4 from bone marrow, 2 from udder tract, blood, spleen and lung, and one from muscle. Four reference Clostridium perfringens types A, B, C, and D were used as controls in this study. All isolates were cultivated in appropriate media, and after centrifugation the supernatant and sediment were separated. From pure supernatant post exopolysaccharide (EPS) extraction, mouse toxigenicity tests were performed,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Clostridium perfringens; Toxigenicity; Bovine isolates; ELISA.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0104-79302002000100010
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Detection of bovine Clostridium perfringens by polymerase chain reaction J. Venom. Anim. Toxins incl. Trop. Dis.
Piatti,R. M.; Ikuno,A. A.; Baldassi,L..
A polymerase chain reaction (PCR) assay to detect Clostridium perfringens alpha toxin gene (cpa) was used to identify eighty-nine C. perfringens strains obtained from bovine clinical material. The strains were biochemically characterized as C. perfringens. The isolated strains were cultured on plates containing brain heart infusion agar with 5% sheep blood under anaerobic conditions. DNA extraction was performed by boiling. The 324 bp amplification product of cpa was observed in all isolates. C. sordellii, C. botulinum, C. novyi, and C. septicum were also tested but did not produce any alpha toxin gene amplification. These findings suggest that PCR is a useful assay in identifying C. perfringens toxin types.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Clostridium perfringens; PCR; Alpha toxin; Polymerase chain reaction.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1678-91992004000200005
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