|
|
|
Registros recuperados: 47 | |
|
|
Salm,Rodolfo; Feder,Lisa; Jalles-Filho,Euphly; Jardim,Mario Augusto Gonçalves. |
Although scientists and policy makers embrace the general concept "sustainable development", there are few who agree on how to carry out sustainable development in specific situations. As such, sustainable development projects among ethnoscientists are widely critiqued as to how well they are inter-culturally formulated. Here we report on a controversial case of planting coconuts in Kayapó Indian villages of southern Pará, Brazil and offer our own self-critique. We began under the premise that reforestation and Kayapó general health/nutrition go hand in hand. Therefore, the flourishing of coconut culture will contribute to forest conservation in the long run, in itself, and simultaneously, maintain good nutrition for the Kayapó people who protect the... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Coconuts; Deforestation; Economy; Indians; Palm; Seed dispersal; Tropical Forest. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1676-06032010000100014 |
| |
|
| |
|
| |
|
| |
|
| |
|
| |
|
|
MOREIRA, W. A.. |
A cultura do coco (Cocus nucíferae, l.) representa importante fonte de renda e de emprego para a população do Submédio do Vale do São Francisco, cuja área cultivada é, atualmente, de cerca de 5.000 ha, da variedade anão, eco tipo verde, sob condição irrigada. O mercado de coco verde tem crescido nos últimos anos com o aumento do consumo da água de coco e o crescimento das indústrias de envasamento que vêm disponibilizando o produto, no varejo, principalmente nos supermercados, restaurantes e lanchonetes. Desse modo, a água do coco anão verde vem concorrendo no mercado de refrigerantes e bebidas isotônicas, representando, segundo o Sindicato do Coco, aproximadamente 1,4% desse mercado, que é estimado em 10 bilhões de litros por ano. A meta do Sindicato do... |
Tipo: Folhetos |
Palavras-chave: Transmissão; Controle; Disease; Doença; Coco; Coconuts. |
Ano: 2002 |
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/155533 |
| |
|
|
ARAGÃO, W. M.; RESENDE, J. M.; CRUZ, E. M. de O.; REIS, C. dos S.; SAGGIN JUNIOR, O. J.; ALENCAR, J. A. de; MOREIRA, W. A.; PAULA, F. R. de; LIMA FILHO, J. M. P.. |
o coqueiro é a palmeira de maior importância socioeconômica das regiões intertropicais do Globo. Pela magnitude dos produtos obtidos das diferentes partes da planta, pode-se afirmar que do coqueiro tudo se aproveita. Entretanto, os principais produtos são oriundos dos frutos, como copra, óleo, ácido laúrico, leite de coco, farinha, água-de-coco, fibra, pó de coco e ração animal. Nos paises asiáticos, africanos e na maioria dos paises da América Latina, o fruto do coqueiro é utilizado basicamente para a produção de copra e de óleo. No Brasil, as principais utilidades do fruto são o consumo in natura da água-de-coco e do albúmen sólido (uso culinário) e o uso agroindustrial do albúmen sólido (polpa) para se obter leite de coco, farinha de coco e... |
Tipo: Parte de livro |
Palavras-chave: Consumo in natura; Água de Coco; Coco; Colheita; Pós-Colheita; Qualidade; Subproduto; Coconuts. |
Ano: 2002 |
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/150897 |
| |
|
|
VARGAS RAMOS, V. H.; ARAGAO, W. M. de; PINTO, A. C. de Q.; JUNQUEIRA, N. T. V.; GOMES, A. C.; OLIVEIRA, M. A. S.; LOBATO, E.. |
ABSTRACT: The coconut cultivated area has greatly increased in the Federal District Region of Brazil for the last five years. However, the crop management is still poor on seedling production. Therefore, the improvement of production methods has been highly demanded by coconut growers. Coconut seeds (fruits) should be collected from a superior genetic material and the seedlings should be vigorous, of pest and disease free and well established. The first step is the appropriate age to harvest the fruits, 11 to 12 months after opening the spathe. There is no difference in germination rate for no cutting or cutting on basal position of the fruits before sowing them. Cutting is less adopted by growers, and no cutting seems to be more practical and less... |
Tipo: Folhetos |
Palavras-chave: Cuttings; Seedling; Nursey; Hubrid; Production system; Cocos Nucifera; Coco; Cerrado; Melhoramento Vegetal; Muda; Variedade; Coconuts; Varieties. |
Ano: 2000 |
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/564580 |
| |
|
| |
|
| |
|
|
COUTO, M. V. S. do; SANTOS, T. B. R.; ABE, H. A.; PAIXAO, P. E. G.; MENESES, J. O.; DIAS, J. A. R.; SOUSA, N. da C.; CUNHA, F. dos S.; SANTOS, C. C. M.; NOGUEIRA FILHO, R. M.; FUJIMOTO, R. Y.. |
Tipo: Folhetos |
Palavras-chave: Óleo Vegetal; Coco; Alimentação; Alimento Animal; Ração; Piscicultura; Tambaqui; Vegetable oil; Coconuts; Fish; Food animals. |
Ano: 2021 |
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1137623 |
| |
Registros recuperados: 47 | |
|
|
|