| 
							
				
							
				 | 
				 | 
				
				
 
 
  
 | 
 |  
| Dal Molin, Roberto Natal; UNIOESTE; Andreotti, Marcelo; UNESP; Reis, André Rodrigues dos; ESALQ; Furlani Junior, Enes; UNESP; Braga, Gilberto Costa; UNIOESTE; Scholz, Maria Brígida dos Santos; IAPAR. |  
| A variação das condições climáticas interfere na formação e na maturação dos frutos, alterando suas características intrínsecas, as quais podem permitir diferentes qualidades de bebida, com potencial de produção de café especial. O objetivo deste estudo foi verificar o efeito das condições ambientais e da prática de cultivo no aspecto físico e sua conseqüência na qualidade de bebida de cafés da região de Jesuítas, Estado do Paraná. Na mesma safra em que foi realizado este estudo (2002-2003), avaliou-se a qualidade de bebida de cafés paranaenses entre os produtores nos diversos municípios cafeeiros do Estado e verificou-se que 86% das amostras apresentaram bebida classificadas como apenas “mole” e “dura”, e 14% com bebida “riada/rio”. Os resultados obtidos... |  
 | 
Palavras-chave: 5.01.00.00-9 Agronomia Coffea arabica; Qualidade de bebida; Acidez 5.01.03.00-8 Fitotecnia Coffea arabica; Cup quality; Acidity. | 
 
| Ano: 2008 | 
URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/3513 | 
   |  |   
 
 
  
 | 
 |  
| Rodriguez,Yeison F. B.; Guzman,Nelson G.; Hernandez,Joel G.. |  
| ABSTRACT The objective of this work was to study the influence of two postharvest processing methods on the biochemical composition and sensory analysis of a Colombian specialty coffee. For this purpose, coffee beans (Coffea arabica) of the Castillo variety were collected and processed using the wet and semi-dry methods, and the drying process was conducted in a sun drier prototype with a plastic parabolic cover, with a maximum drying air temperature of 50 °C; green coffee beans were managed according to the official Specialty Coffee Association cupping protocol and roasted to a medium and dark degree. Physicochemical determinations (pH, color, titratable acidity, caffeine content, and chlorogenic acid quantification) in green coffee and roasted coffee... |  
| Tipo: Info:eu-repo/semantics/article | 
Palavras-chave: Caffeine; Coffee roasting; Coffee processing; Cup quality; Chlorogenic acids. | 
 
| Ano: 2020 | 
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162020000200177 | 
   |  |   
 
 
  
 | 
 |  |   
 
 
  
 | 
 |  |   
				 | 
				 | 
				 |