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Trindade,Samantha Leite da; Nunes,Patrícia de Oliveira; Fernandes,Kelly das Graças. |
Neste estudo, cromatografia de exclusão por tamanho (SEC) com detecção por UV e detecção off-line por espectrometria de absorção atômica em forno de grafite (GF AAS) foi usada para investigar a associação de cobre a espécies de alta massa molecular (HMW) e baixa massa molecular (LMW) presentes na polpa de açaí (Euterpe oleracea Mart.). A concentração total de cobre obtida nos digeridos da polpa de açaí foi 10,5 µg g-1. Cobre foi encontrado associado às frações de HMW e LMW, correspondentes às massas moleculares de 28,7, 2,6 e 0,43 kDa. |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Metal; SEC; GF AAS; Proteínas; Euterpe oleracea Mart. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0044-59672012000200016 |
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MUNIZ,Luiza Portugal; SANTOS,Lisia Maria Gobbo dos; COUTO,Katia Laine Magalhães do; JACOB,Silvana do Couto. |
Abstract There is a growing concern about health and food safety when it comes to processed food. In the present study, it has been hypothesized that tomato sauces contain high amounts of metals possibly leached from packaging. Concentrations of As, Cd, Pb, Cr, Ni, Sn and Sb were determined by ICP-MS in tomato sauces stored in metallic, plastic, cellulosic and glass packaging. Packaging composition was determined by XRF. This study has also determined Cr and Sn content, by GF AAS, in simulant solutions prepared to be in contact with the four types of packaging. The results showed that there was no significant difference between the concentrations of metals in products stored in different types of packaging (p>0.05), except for Sn and Ni. Canned... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Metal; Packaging; ICP-MS; XRF; GF AAS. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612018000300383 |
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