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Assessment of human health risk associated with the presence of pesticides in chicken eggs 116
HAMID,Almas; YAQUB,Ghazala; AHMED,Sajid Rashid; AZIZ,Nida.
Abstract The presence of pesticides in the environment is highly toxic to environment and human health. Aim of the study was determination, quantification and assessment of associated health risk due to presence of pesticide residues in chicken eggs using high pressure liquid chromatography. HPLC method was successfully employed and validated. From collected samples pesticides were extracted in presence of petroleum ether and acetonitrile. Bifenthrin and Difenoconazole residues were found in all samples with different concentration exceeding maximum residue limits (MRL) of Codex Alimentarius Commission. However imidacloprid was not detected in any sample. Concentration of bifenthrin in house egg samples ranged from 0.256206 to 4.112387 mg/kg while in...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Organochlorine pesticides; HPLC; Chicken eggs; Poultry samples; Maximum residue limits.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612017000300378
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Análise das violações encontradas em alimentos nos programas nacionais de monitoramento de agrotóxicos. 14
BARIZON, R. R. M.; SPADOTTO, C. A.; SOUZA, M. D. de; QUEIROZ, S. C. do N. de; FERRACINI, V. L..
Nos últimos anos o Brasil atingiu um grande destaque no cenário agrícola internacional, consolidando-se como um dos maiores produtores de commodities agrícolas como soja, milho, café, açúcar, entre outras. Como efeito do modelo agrícola adotado pela maioria dos produtores, visando aumento da produtividade e aumento da área cultivada, o Brasil também tornou-se um dos maiores consumidores de agrotóxicos do mundo (KUGLER, 2012), uma vez que este insumo é imprescindível neste modelo de agricultura. Com o aumento no consumo de agrotóxicos as preocupações com os resíduos destas substâncias em alimentos ganham evidência e tornam- se cada vez mais frequentes. No Brasil várias iniciativas têm sido implementadas com o intuito de garantir níveis seguros de resíduos...
Tipo: Folhetos Palavras-chave: Monitoramento; Agrotóxico; Resíduo; Alimento; Toxidez; Pesticide residues; Food contamination; Maximum residue limits.
Ano: 2013 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/960481
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