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ZEM,Luciele Milani; HELM,Cristiane Vieira; HENRIQUES,Gilberto Simeone; CABRINI,Daniela de Almeida; ZUFFELLATO-RIBAS,Katia Christina. |
Abstract Pereskia aculeata Mill., a species of the family Cactaceous, popularly known in Brazil as ora-pro-nobis, has high protein, vitamin and mineral contents. High essential amino acid concentrations should be underscored, suggesting a better evaluation of the fractions. Current study quantifies amino acid content and the chemical score (CS) of protein amino acids, determining in vivo digestibility, protein efficiency ratio (PER) and net protein ratio (NPR) of P. aculeata. Plant material was collected, washed, placed in an oven at 60 °C, ground and stored in a freezer for chemical analysis. Diets that maintain isoproteic and isocaloric characteristics were prepared for the bioassay, namely: casein (no protein) and Pereskia aculeata leaves-based flour.... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Ora-pro-nobis; Protein quality; Digestibility; PER; NPR; PDCAAS. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612017000500042 |
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SATO,Rie; CILLI,Lilian Pinheiro de Lima; OLIVEIRA,Beatriz Ewert de; MACIEL,Vinicius Borges Vieira; VENTURINI,Anna Cecília; YOSHIDA,Cristiana Maria Pedroso. |
Abstract Nutritionally enhanced pasta was developed by adding dried leaves of Pereskia aculeata Miller, known as ora-pro-nobis (OPN). The OPN are edible wild plants, underused and unknow plants. The incorporation of OPN dried leaves flour (OPN-F) into a regularly eaten food product, such as pasta, could be a healthy and low-cost strategy to improve nutrient intake and promote an exploration into a new fresh market food. The aim of this study was to develop a pasta product containing OPN-F, improving the protein, dietary fibre, calcium and iron intake and characterize its physico-chemical and sensorial aspects. The addition of OPN-F decreased the cooking loss and increased significantly the dietary fibre and ash content, as well as calcium and iron, as... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Ora-pro-nobis; Non-conventional food plant; Sensorial analysis; Tagliatelle. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612019000500028 |
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Almeida,Martha Elisa Ferreira de; Corrêa,Angelita Duarte. |
O objetivo deste trabalho foi avaliar a utilização de cactáceas do gênero Pereskia na alimentação humana. A pesquisa foi realizada nos 1.525 domicílios da cidade de São Gonçalo do Abaeté (MG). Nessa cidade, onde foi aplicado o questionário socioeconômico e quanto ao uso alimentar desta planta, comumente chamada de ora-pro-nóbis, somente 25 domicílios possuíam plantas do gênero Pereskia. Em 22 domicílios, havia a presença da Pereskia grandifolia, em três, havia a de Pereskia aculeata e, em um, havia os dois tipos. A presença de nutrientes na ora-pro-nobis foi citada por 83,33% dos entrevistados, sendo que 33,37% citaram um consumo mensal. A planta foi citada por 66,67% dos entrevistados como importante no tratamento da anemia ferropriva, por 16,67%, como... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Pereskia; Ora-pro-nobis; Consumo alimentar; Hortaliça. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782012000400029 |
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Silva,Débora O; Seifert,Maurício; Schiedeck,Gustavo; Dode,Juliana S; Nora,Leonardo. |
ABSTRACT Pereskia aculeata, known as ora-pro-nobis in Brazil, is native from tropical dry forests. This Cactaceae plant possesses succulent and edible leaves, which contain high amounts of protein, minerals, vitamins and fiber. Nutritional properties and ability to grow under limited water supply of ora-pro-nobis are known, but little information is available about the growth behavior and nutritional composition of this plant when cultivated under temperate humid climate. Therefore, we evaluated the phenology of the plant, including observation of new leaves, flowering, fruiting and relating it with the climate changes. Also, we analyzed some physicochemical characteristics (humidity, leaf area, height, protein, color, total phenolic content and... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Ora-pro-nobis; Cactaceae; Quiescent state; Phenology. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362018000300325 |
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Oliveira,Danyela de Cássia da S; Wobeto,Carmen; Zanuzo,Marcio R; Severgnini,Cristiane. |
As hortaliças não-convencionais apresentam maiores teores de nutrientes do que as convencionais, contudo seu potencial de produção e consumo é negligenciado, havendo poucas informações sobre a composição química destas espécies. Neste trabalho determinaram-se os teores de ácido ascórbico (vitamina C) e de minerais das seguintes hortaliças folhosas não-convencionais: taioba, ora-pro-nobis, bertalha e beldroega. As folhas de taioba apresentaram os maiores teores de ácido ascórbico (198,33 mg 100 g-1 de matéria fresca) e de nitrogênio (5,02 g 100 g-1), boro (0,0032 g 100 g-1) e manganês (0,007 g 100 g-1), na matéria seca (MS). As folhas da ora-pro-nobis apresentaram teores similares de ácido ascórbico e os maiores de fósforo (0,45 g 100 g-1MS) e de magnésio... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Portulaca oleracea; Xanthosoma sagittifolium; Pereskia aculiata; Basella rubra; Beldroega; Taioba; Ora-pro-nobis; Bertalha; Hortaliças não-convencionais. |
Ano: 2013 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362013000300021 |
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