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ZEM,Luciele Milani; HELM,Cristiane Vieira; HENRIQUES,Gilberto Simeone; CABRINI,Daniela de Almeida; ZUFFELLATO-RIBAS,Katia Christina. |
Abstract Pereskia aculeata Mill., a species of the family Cactaceous, popularly known in Brazil as ora-pro-nobis, has high protein, vitamin and mineral contents. High essential amino acid concentrations should be underscored, suggesting a better evaluation of the fractions. Current study quantifies amino acid content and the chemical score (CS) of protein amino acids, determining in vivo digestibility, protein efficiency ratio (PER) and net protein ratio (NPR) of P. aculeata. Plant material was collected, washed, placed in an oven at 60 °C, ground and stored in a freezer for chemical analysis. Diets that maintain isoproteic and isocaloric characteristics were prepared for the bioassay, namely: casein (no protein) and Pereskia aculeata leaves-based flour.... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Ora-pro-nobis; Protein quality; Digestibility; PER; NPR; PDCAAS. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612017000500042 |
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Pires,Christiano Vieira; Oliveira,Maria Goreti de Almeida; Rosa,José César; Costa,Neuza Maria Brunoro. |
As proteínas são moléculas essenciais para aos organismos animais, devendo, portanto, estar presentes na alimentação em quantidades adequadas. Além do aspecto quantitativo deve-se levar em conta o aspecto qualitativo, isto é, seu valor nutricional, que dependerá de sua composição, digestibilidade, biodisponibilidade de aminoácidos essenciais, ausência de toxicidade e de fatores antinutricionais. O objetivo deste trabalho foi avaliar a digestibilidade in vivo, o escore químico de aminoácidos (EQ) e o escore químico de aminoácido corrigido pela digestibilidade protéica (PDCAAS) das seguintes fontes de proteína: carne de rã sem osso, carne de rã com osso, carne de rã mecanicamente separada (CMS), carne bovina, ovo em pó, caseína, trigo, milho, soja... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Qualidade protéica; Digestibilidade; PDCAAS; Aminoácidos essenciais. |
Ano: 2006 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612006000100029 |
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