Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Ordenar por: 

RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido
Registros recuperados: 6
Primeira ... 1 ... Última
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Genetic diversity and population structure of Brycon nattereri (Characiformes: Bryconidae): a Neotropical fish under threat of extinction Neotropical Ichthyology
Galindo,Bruno A.; Ferreira,Dhiego G.; Apolinário-Silva,Caroline; Terra,Mariana C.; Aprígio,Nícollas G. O.; Ota,Renata R.; Ohara,Willian M.; Almeida,Fernanda S.; Sofia,Silvia H..
ABSTRACT Brycon nattereri is an endangered Neotropical fish reported along conserved stretches of the upper Paraná, Tocantins and São Francisco rivers. Populations of this species have been very rare in some Paraná River sub basins. This study analyzes the genetic diversity and population structure of B. nattereri in a restricted area of occurrence recently identified in upper Paraná River basin. Seven microsatellite loci and 497 bp of D-Loop mitochondrial region were examined in 92 individuals from four points along the area of occurrence. Both molecular markers indicated a single population distributed along a stretch of the river approximately 80 km long. Although some of the data suggest an ancient bottleneck, current levels of genetic diversity (H E...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Conservation; Endangered species; Molecular markers; Population genetics; Pirapitinga.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1679-62252019000100208
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Crescimento de juvenis de Piaractus brachypomus alimentados com dietas contendo diferentes perfis de aminoácidos essenciais PAB
Vásquez-Torres,Wálter; Arias-Castellanos,José Alfredo.
O objetivo deste trabalho foi determinar o efeito de dietas com diferentes perfis de aminoácidos essenciais (AAE) sobre a eficiência de utilização de nutrientes e o crescimento de juvenis de pirapitinga (Piaractus brachypomus). Utilizaram-se caseína e gelatina como fontes de proteína, tendo-se formulado nove dietas com concentração de caseína entre 0 e 35%, com incrementos de 4,4% e concomitante diminuição da proporção de gelatina. Determinou-se o perfil de aminoácidos da caseína, da gelatina e de amostras de tecidos do corpo inteiro de juvenis de pirapitinga. Os níveis dietéticos de caseína apresentaram efeito quadrático positivo sobre as variáveis zootécnicas. O escore químico entre o perfil de aminoácidos essenciais das proteínas corpóreas e o perfil...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Caseína; Eficiência de uso de nutrientes; Escore químico; Exigência de aminoácidos; Gelatina; Pirapitinga.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2013000800009
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Estudos para Composição de uma Dieta Referência Semipurificada para Avaliação de Exigências Nutricionais em Juvenis de Pirapitinga, Piaractus brachypomus (Cuvier, 1818) R. Bras. Zootec.
Vásquez-Torres,Wálter; Pereira Filho,Manoel; Arias-Castellanos,José Alfredo.
Foram realizados dois experimentos com o objetivo de definir uma dieta referência para estudos de exigências nutricionais em Piaractus brachypomus. No primeiro experimento, foram testadas quatro dietas com ingredientes semipurificados (H-440 com 47% PB, C-102 com 41% PB, NRC com 37% PB e IALL-1 com 32% de PB) e uma dieta controle (32% de PB) com ingredientes comuns. No segundo experimento, foi usada a dieta IALL-1, como base para a formulação de três dietas experimentais. A dieta 2 foi suplementada com vitamina C e uma pré-mistura de macrominerais, enquanto na dieta 3 o óleo vegetal foi substituído por óleo de peixe. O ganho de peso foi usado como critério básico para medir os efeitos das dietas, sendo também considerados consumo de alimento, taxa...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Dieta referência; Nutrição de peixes; Peixe de água doce; Pirapitinga.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982002000200001
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Parasites in farmed Piaractus brachypomus (Serrasalmidae) in the state of Acre, western Brazilian Amazonia Acta Amazonica
NEGREIROS,Luciano Pereira; TAVARES-DIAS,Marcos.
ABSTRACT This study investigated the parasite fauna in Piaractus brachypomus grown in fish farms in the state of Acre, in the western Brazilian Amazon. We examined 160 fish from four farms. Overall parasite prevalence was 66.9%. The fish were parasitized by Anacanthorus spathulatus, Mymarothecium viatorum, Anacanthorus penilabiatus, Clinostomum marginatum, Echinorhynchus jucundus and Henneguya sp., but monogenean species were the dominant parasites. Monogeneans showed an aggregated distribution pattern and there was a weak correlation between host size and abundance of M. viatorum and A. penilabiatus. No difference in the condition factor of parasitized and non-parasitized fish was detected. The fish of all farms had the gills parasitized by A. spathulatus...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fish farming; Monogenea; Endoparasites; Pirapitinga.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0044-59672019000400294
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Dietary protein levels in Piaractus brachypomus submitted to extremely acidic or alkaline pH Ciência Rural
Garcia,Luciano de Oliveira; Gutiérrez-Espinosa,Mariana; Wásquez-Torres,Walter; Baldisserotto,Bernardo.
The objective this study was to evaluate the effects of dietary protein levels in pirapitinga, Piaractus brachypomus, submited to extremely acidic or alkaline pH. Juveniles were fed for 20 days with three diets with different crude protein (CP) levels (25.3, 32.4 and 40.0%) and then separated in five groups (n=10, three replicates each) which were kept in 60 L aquaria and exposed to pH 3.0, 3.5, 7.0, 10, or 10.5. Fish were removed from aquaria when they showed loss of swimming balance, and then blood was collected and plasma separated for measurement of Na+, Cl- and K+ levels. The increase of dietary protein levels (up to 40.0% CP) provided some protection for pirapitinga at pH 3.5 or 10.0 because the time to lose equilibrium increased after acute...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Pirapitinga; Fish; Ionoregulation; Extreme pH.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014000200017
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Production of cachama reciprocal hybrids in earth ponds Ciência Rural
Ramírez-Mora,José Nobel; Useche,Manuel Crisostomo; Niño,Pedro Alexander; Leal,Carlos; Baldisserotto,Bernardo.
ABSTRACT: The growth of cachama hybrids, cachamoto (Colossoma macropomum ♀ x Piaractus brachypomus ♂) and cachamay (P. brachypomus ♀ x C. macropomum ♂) was compared for 154 days to determine which showed the better productivity. The experiment was carried out in three earth ponds, each divided transversely with a plastic net, yielding six experimental units. Juveniles of cachamoto of 12.95±2.43g and 6.75±0.42cm and cachamay of 16.65±3.64g and 7.41±0.62cm were distributed in each sub-tank of 240m2 at a density of 0.5 fish m-2. Fish were fed twice daily except on days when their weight and length, and the physical and chemical parameters of the water were measured. The following productive variables were evaluated: growth in weight and length, daily weight...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Black pacu; Pirapitinga; Fish culture; Productivity; Cost/benefit relationship.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782019001100651
Registros recuperados: 6
Primeira ... 1 ... Última
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional