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Neves, Edinelson José Maciel; Santos, Álvaro Figueredo dos; Martins, Emerson Gonçalves; Ahrens, Sérgio; Kalil Filho, Antonio Nascim. |
An experiment was established in Paranaguá, located in the costal region of the State of Paraná, in southern Brasil, in order to evaluate commercial yield of hearth-of-palm produced by Peach-Palm (Bactris gasipaes) established under the following four different initial spacings: T1 2x1m (5000 seedlings/ha); T2 3x1m (3333 seedlings/ha); T3 1,5x1x1m (8000 seedlings/ha); and T4 2x1x1m (6666 seedlings/ha). Mineral fertilizers (NPK) were applied at planting as well as subsequently. Results obtained by the time of the first cutting, 24 months after planting, allowed the following conclusions: a) the quantities of the NPK fertilizer used promoted changes in the chemical soil characteristics; b) commercial yield of hearth-of-palm improved as a function of stand... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Soil fertility; Fertilization; Commercial yield Fertilidade do solo; Adubação; Produção industrial. |
Ano: 2003 |
URL: http://pfb.cnpf.embrapa.br/pfb/index.php/pfb/article/view/1619 |
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Pinheiro,L.M.S.; Martins,R.T.; Pinheiro,L.A.S.; Pinheiro,L.E.L.. |
Avaliaram-se o rendimento de filetagem e os valores percentuais das partes de tilápia tailandesa (Oreochromis spp.), no âmbito de uma empresa em Minas Gerais, durante o período de janeiro a novembro de 2004. Foram processadas 4260 tilápias (2560 quilos), registrando-se os pesos totais dos peixes e de suas partes principais, o desempenho da mão-de-obra e o tempo gasto no processo. Os peixes foram distribuidos em três classes de peso (300 a 600g; 601 a 800g e 801 a 1000g) O rendimento médio de filetagem foi de 31,0%, variando de 28,9% a 33,6%, complementado por 36,0% de cabeça e vísceras, 8,0% de pele, 22,0% de resíduo ósseo e 3,0% de restos de toilet. Não houve diferença no rendimento de filetagem (P>0,05), entre as três classes de pesos. Verificaram-se... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Tilápia; Rendimento de filetagem; Produção industrial. |
Ano: 2006 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352006000200015 |
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