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Microbiological quality and other characteristics of refrigerated chicken meat in contact with cellulose acetate-based film incorporated with rosemary essential oil BJM
Melo,Adriane Alexandre Machado de; Geraldine,Robson Maia; Silveira,Miriam Fontes Araujo; Torres,Maria Célia Lopes; Rezende,Cíntia Silva Minafra e; Fernandes,Thiago Henrique; Oliveira,Antonio Nonato de.
Antimicrobial active packaging delays or inhibits microorganism growth in packed products, and it can be used in a variety of food systems. The objective of the present research was to develop packaging incorporated with natural antimicrobial agents (active film). The effects of the active film on the spoilage, pathogenic microorganism counts, pH and color of the refrigerated chicken breast cuts were analyzed. Cellulose acetate-based active films incorporating two concentrations (20% and 50%, v/w) of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) essential oil were manufactured and placed in contact with the chicken breast cuts for six days. An analysis of variance and mean comparison tests (Tukey's test, p<0.05) were performed on the results. The films that...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Active packaging; Antimicrobial activity; Cellulose acetate; Rosmarinus officinalis L.; Chicken.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822012000400025
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Extratos de alho e alecrim na indução de faseolina em feijoeiro e fungitoxicidade sobre Colletotrichum lindemuthianum Ciência Rural
Brand,Simone Cristiane; Blume,Elena; Muniz,Marlove Fátima Brião; Milanesi,Paola Mendes; Scheren,Marina Bergoli; Antonello,Leonardo Magalhães.
Extratos vegetais podem auxiliar no controle de doenças de plantas, por sua atividade antimicrobiana ou pela ativação de mecanismos de defesa. Neste trabalho, objetivou-se avaliar o efeito dos extratos aquosos de alho e alecrim autoclavados e não autoclavados sobre o crescimento micelial de Colletotrichum lindemuthianum, a produção de faseolina em feijoeiro e a severidade de antracnose em campo. O fungo foi incubado em meio de cultura contendo os extratos, e o crescimento foi mensurado por 18 dias. Para avaliação de faseolina, os extratos foram aplicados sobre hipocótilos de feijão, a extração foi feita em etanol e a leitura foi realizada em espectrofotômetro. A severidade da antracnose foi avaliada em plantas de feijão pulverizadas com os extratos e...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fitoalexinas; Antracnose; Allium sativum L.; Rosmarinus officinalis L..
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782010000900005
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