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Phenotypic and genotypic characterization of Salmonella spp. isolated from foods and clinical samples in Brazil Anais da ABC (AABC)
MIRANDA,ANDREA L.; CORDEIRO,SORAIA M.; REIS,JOICE N.; CARDOSO,LUCAS G.; GUIMARÃES,ALAÍSE G..
ABSTRACT Increasing antimicrobial resistance in Salmonella species has been a serious problem for public health worldwide. This study examines Salmonella spp. recovered from foods and clinical samples on serotype, antimicrobial resistance and PFGE genotypes. It identified 91 salmonellae, belonging to 31 different serotypes, from 36 isolates from food and 55 clinical samples. Salmonella Infantis (16.5%) and Salmonella Enteritidis (13.7%) are the most common among food isolates, whereas Salmonella Enteritidis (29.0%) and Salmonella Typhimurium (16.0%) mainly causes human salmonellosis. Antimicrobial susceptibility data showed that 63.0% of the isolates were fully susceptible to 12 antibiotics tested. Nalidixic acid showed high resistance rates, 32.7% and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonella; Salmonella Infantis; Salmonella Enteritidis; Antimicrobial resistance.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-37652017000301143
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Efeito protetor da microbiota cecal congelada e liofilizada sobre a infecção experimental de frangos de corte por Salmonella enterica sorovar Enteritidis Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Andreatti Filho,R.L.; Crocci,A.J..
Estudaram-se os efeitos do tratamento de frangos de corte com microbiota cecal anaeróbia liofilizada (MCL) e congelada (MCC) sobre a infecção do trato digestivo das aves por Salmonella enterica sorovar Enteritidis. Foi usada microbiota intestinal sem prévia identificação bacteriana. A infecção foi persistente, em ordem, no ceco, inglúvio e duodeno. A infecção também foi autolimitante nos grupos tratados e no controle. Não ocorreu diferença entre o grupo-controle positivo e os tratados com MCL ou MCC. Houve redução da colonização do ceco no período de 12 dias após o desafio nos grupos tratados com MCL e MCC, o que não ocorreu no grupo-controle positivo. Não houve variação entre os tratamentos com MCL e MCC quanto às características pesquisadas. A S....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Frango; Salmonella Enteritidis; Probiótico; Exclusão competitiva; Microbiota congelada; Microbiota liofilizada.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352002000500001
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Transference in vitro of the resistance to the antimicrobials between Escherichia coli, Lactobacillus spp. and Salmonella enteritidis isolated from chickens Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Okamoto,A.S; Andreatti Filho,R.L; Rocha,T.S; Milbradt,E.L.
The objective of this work was to verify the possibility of transference of resistance to the antimicrobials between bacteria that are in the present normal microbiota of chickens and Salmonella Enteritidis. Samples of Lactobacillus spp. (L. spp.), Salmonella Enteritidis (SE) and Escherichia coli (E. coli) previously isolated from chickens, selected after the test of sensitivity antimicrobial in vitro according the standard method (National Committee for Clinical Laboratory Standards) utilizing those with resistance and sensibility to the antimicrobials inductors, named donor and receptor bacteria, respectively were used. Antimicrobials inductors were utilized to stimulate the transference of resistance to the antimicrobials between the bacteria. The...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Transfer; Resistance to antimicrobials; Escherichia coli; Salmonella Enteritidis; Lactobacillus.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352011000500015
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Infecção experimental de embriões de frango de corte com Salmonella enterica sorovar Enteritidis fagotipo 4 Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Andrade,M.A.; Mesquita,A.J.; Stringhini,J.H.; Pedroso,A.A.; Leandro,N.S.M.; Café,M.B.; Mattos,M.S..
Avaliou-se a infecção experimental por Salmonella Enteritidis fagotipo 4 (SEpt4) em embriões de frango de corte para averiguar a habilidade de penetração através da casca e o efeito da inoculação no albúmen, considerando-se a mortalidade, a eclodibilidade e a colonização intestinal dos pintos eclodidos. Foram realizados dois experimentos, distribuídos em quatro tratamentos (T) cada, com 200 e 194 ovos incubáveis das linhagens Ross e ISA Label, respectivamente. Utilizaram-se ovos não sanitizados e inoculados na casca com Salmonella Enteritidis (T1) ou com placebo (T2); ou inoculados no albúmen com Salmonella Enteritidis (T3) ou com placebo (T4). Imediatamente após a inoculação, os ovos foram incubados, e a mortalidade embrionária avaliada após 96, 432 e 528...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Frango de corte; Salmonella Enteritidis; Infecção; Casca; Albúmen; Transmissão vertical.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352008000500011
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Ensaios de penetração de Salmonella Enteritidis em ovos de galinha com diferentes qualidades de casca, submetidos ou não a lavagem industrial e a duas temperaturas de armazenagem Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Pinto,A.T.; Silva,E.N..
Estudou-se o comportamento da Salmonella Enteritidis quando em contato com a superfície de ovos de consumo, classificados de acordo com a qualidade da casca ou com tratamentos (lavados ou não), usando fezes de aves como veículo de contaminação, e armazenados a 8°C e 70% de umidade relativa ou a 30°C e 90% de umidade relativa. A 8°C, o microrganismo permaneceu viável na superfície dos ovos, ao longo do tempo, enquanto a 30°C foi possível identificar a sua inibição e até sua eliminação da superfície. A contaminação do conteúdo de ovos com defeito de casca foi mais frequente quando os ovos foram submetidos a temperaturas inadequadas de armazenagem (30°C).
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Ovo; Qualidade da casca; Salmonella Enteritidis; Conservação de ovos.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352009000500024
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Salmonella spp. em forros de caixa de transporte e órgãos de pintos de um dia Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Rocha,P.T.; Mesquita,A.J.; Andrade,M.A.; Louly,P.R.; Nascimento,M.N..
Estudou-se a ocorrência de Salmonella spp. em forros de caixa de transporte e em órgãos de pintos de corte de um dia, por meio de cultura bacteriológica convencional. Foram avaliadas 378 amostras de 18 lotes pertencentes a três empresas integradoras de frangos de corte do Estado de Goiás. Verificou-se a ocorrência de Salmonella spp. em 55,6 % (10/18) dos lotes sendo 10 lotes positivos oriundos de caixa de transporte e um lote de órgãos de pinto de um dia. A freqüência de isolamento de Salmonella spp. nos forros de caixas foi de 11,1%, e nos órgãos de pintos de corte de um dia, 3%. Os resultados sugerem a transmissão vertical do agente. Foram isolados os sorovares Salmonella Enteritidis e Salmonella Heidelberg, o primeiro mais freqüente (92,3%).
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Forro de caixa de transporte; Frango de corte; Pintos de um dia; Órgãos; Salmonella Enteritidis.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352003000600004
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Resistência antimicrobiana em Salmonella Enteritidis isoladas de amostras clínicas e ambientais de frangos de corte e matrizes pesadas Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Ribeiro,A.R.; Kellermann,A.; Santos,L.R.; Nascimento,V.P..
The antimicrobial resistance of Salmonella Enteritidis strains isolated from clinical and environmental poultry samples in the Southern Brazil during the years of 1999, 2000 and 2001 was evaluated. Among the 79 isolated samples, 64 (81%) were resistant to at least one of the antimicrobial agents tested, showing 22 different resistance patterns. Tetracycline showed the highest percentage (64,5%) of resistance among the antimicrobial agents used. Resistance to drugs at different levels was found as the following: ampicillin (1.2%), kanamycin (1.2%), ciprofloxacin (2.5%), enrofloxacin (8.8%), gentamicin (21.5%), streptomycin (20.2%), nitrofurantoin (26.6%), and nalidixic acid (30.4%). None of the S. Enteritidis strains were resistant to chloramphenicol,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/other Palavras-chave: Ave; Salmonella Enteritidis; Resistência antimicrobiana.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352008000500032
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Control of Salmonella enterica serovar Enteritidis in laying hens by inactivated Salmonella Enteritidis vaccines BJM
Freitas Neto,Oliveiro Caetano de; Mesquita,Aline Lopes; Paiva,Jaqueline Boldrin de; Zotesso,Fábio; Berchieri Júnior,Angelo.
Salmonella Enteritidis is one of the agents that is responsible for outbreaks of human foodborne salmonellosis caused by Salmonella Enteritidis and is generally associated with the consumption of poultry products. Inactivated Salmonella Enteritidis cell vaccine is one of the available methods to control Salmonella Enteritidis in breeders and laying hens, however results in terms of efficacy vary. This vaccine has never been tested in Brazil, therefore, the present work was carried out to assess three commercial inactivated Salmonella Enteritidis vaccines allowed in Brazil. Four hundred white light variety commercial laying hens were obtained at one-day-of age. At eight weeks old, the birds were divided into four groups with one hundred animals each. Birds...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonella Enteritidis; Oil-emulsion inactivated vaccines; Control; Laying hen.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822008000200034
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Adhesion of Salmonella Enteritidis to stainless steel surfaces BJM
Oliveira,Kelly; Oliveira,Tereza; Teixeira,Pilar; Azeredo,Joana; Oliveira,Rosário.
Adhesion of microorganisms to food processing surfaces and the problems it causes are a matter of strong concern to the food industry. Contaminated food processing surfaces may act as potential sources of transmission of pathogens in food industry, catering and in the domestic environments. Several studies have shown that adhesion of bacteria to surfaces partly depends upon the nature of the inert surfaces and partly upon the bacterial surface properties. The aim of this study was to compare the adhesion of four different strains of Salmonella Enteritidis to stainless steel 304 (SS 304). The effect of surface hydrophobicity and surface elemental composition on the adhesion process was also analysed. Hydrophobicity was evaluated through contact angle...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Adhesion; Salmonella Enteritidis; Hydrophobicity.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822007000200026
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Behavior of Salmonella heidelberg and Salmonella enteritidis strains following broiler chick inoculation: evaluation of cecal morphometry, liver and cecum bacterial counts and fecal excretion patterns BJM
Borsoi,Anderlise; Santos,Luciana Ruschel do; Rodrigues,Laura Beatriz; Moraes,Hamilton Luiz de Souza; Salle,Carlos Tadeu Pippi; Nascimento,Vladimir Pinheiro do.
Over the years, Salmonella Heidelberg (SH) has gained prominence in North America poultry production and in the poultry production of other countries. Salmonella Heidelberg has been isolated and reported from poultry and poultry products in Brazil since 1962, whereas Salmonella Enteritidis (SE) has only emerged as a serious problem in poultry and public health since 1993. These strains of Salmonella can cause intestinal problems in newly hatched chicks, and infection may persist until adulthood. Upon slaughter of chickens, Salmonella can contaminate carcasses, a condition that poses a threat to human health. The aim of this study was to compare the fecal excretion of Salmonella Enteritidis and Salmonella Heidelberg in newly hatched chicks (orally...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonella Heidelberg; Salmonella Enteritidis; Fecal Excretion; Villus/crypt ratio; Broiler.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822011000100034
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Hemagglutinating properties of Salmonella enterica serovar Enteritidis isolated from different sources BJM
Mikcha,Jane M.G.; Ferreira,Antonio J. Piantino; Ferreira,Claudete S. Astolfi; Yano,Tomomasa.
Twenty-five strains of Salmonella enterica serovar Enteritidis isolated from different sources were examined for hemagglutinating activity. Bacteria cultured in different media induced hemagglutination of human erythrocytes, but no reaction was observed with erythrocytes from other animal species. The hemagglutinating expression activity was better for cultures on CFA agar at 37ºC than other conditions examined. The hemagglutination was inhibited by D-mannose, D-mannitol, melibiose, D-raffinose, L-rhamnose and sucrose. The absence of cell-surface appendages in electron microscope examinations suggested a nonfimbrial hemagglutinin. The data suggest that Salmonella Enteritidis produces nonfimbrial mannose-sensitive hemagglutinin, specific for human...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonella Enteritidis; Hemagglutinating activity; Mannose-sensitive hemagglutinin; Nonfimbrial hemagglutinin.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822004000100008
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Commercially laid eggs vs. discarded hatching eggs: contamination by Salmonella spp BJM
Kottwitz,Luciana B.M.; Leão,Joice Aparecida; Back,Alberto; Rodrigues,Dalia dos P.; Magnani,Marciane; Oliveira,Tereza C.R.M. de.
Salmonella enterica is frequently associated with outbreaks of human salmonellosis, and products of avian origin, such as eggs and chicken meat, are the main vehicles of its transmission. The present study describes the occurrence of different serovars of Salmonella enterica and phagotypes of S. enterica serovar Enteritidis in eggs destined for human consumption. Four thousand eggs obtained from commercial egg laying farms and one thousand discarded hatching eggs from broiler farms, which were acquired at farmers' markets and informal shops, were analyzed. Salmonella spp. was isolated from 52.0% of the discarded hatching eggs, in which the predominant serovar was Enteritidis (84.6%), and the predominant Salmonella Enteritidis phagotype (PT) was PT7...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Discarded eggs; Salmonella Enteritidis; Antimicrobial resistance; Salmonellosis.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822013000200004
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Detection of virulence genes in Salmonella Enteritidis isolated from different sources BJM
Oliveira,Sílvia Dias de; Rodenbusch,Carla Rosane; Michael,Geovana B.; Cardoso,Marisa I.R.; Canal,Cláudio Wageck; Brandelli,Adriano.
The presence of three virulence genes, invA, spvR, and spvC, was determined in Salmonella Enteritidis isolated from poultry, pigs, humans and food. All isolates were positive for the invA gene, with 91.2% being positive for spvR and 90.2% for spvC. There was no significant difference in the prevalence of the virulence genes between isolates from different sources. The results indicate that there is a putative high virulence potential for the S. Enteritidis isolates characterized.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonella Enteritidis; Virulence; Spv; PCR.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822003000500042
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Antibiotic resistance in Salmonella Enteritidis isolated from broiler carcasses BJM
Cardoso,Martha Oliveira; Ribeiro,Aldemir Reginato; Santos,Luciana Ruschel dos; Pilotto,Fernando; Moraes,Hamilton L.S. de; Salle,Carlos Tadeu Pippi; Rocha,Silvio Luís da Silveira; Nascimento,Vladimir Pinheiro do.
Eighty Salmonella Enteritidis strains isolated from broiler carcasses between May 1995 and April 1996 in the State of Rio Grande do Sul, Brazil, were tested for antibiotic susceptibility using the disk diffusion method. Resistance to colistin, novobiocin, erythromycin and tetracycline was observed in 100% of the isolates. The strains showed intermediate resistance at different levels to kanamycin (1.25%), enrofloxacin (3.75%), neomycin (3.75%), fosfomycin (20%), sulphonamides (86.25%) and nitrofurantoin (90%). Resistance to ciprofloxacin, norfloxacin, gentamicin, polymyxin B, sulphametrim and sulphazotrim was not found. Since resistance to antibiotics especially those introduced in the last decades, was detected, it is recommended that their use must be...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/other Palavras-chave: Antibiotic resistance; Broiler carcasses; Salmonella Enteritidis.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822006000300030
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Production of recombinant flagellin to develop ELISA-based detection of Salmonella Enteritidis BJM
Mirhosseini,Seyed Ali; Fooladi,Abbas Ali Imani; Amani,Jafar; Sedighian,Hamid.
ABSTRACT Food-borne diseases, caused by the pathogenic bacteria, are highly prevalent in the world. Salmonella is one of the most important bacterial genera responsible for this. Salmonella Enteritidis (SE) is one of the non-typhoid Salmonellae that can be transmitted to human from poultry products, water, and contaminated food. In recent years, new and rapid detection methods such as enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) and polymerase chain reaction (PCR) have been developed. In this study, recombinant FliC (rFliC) was produced to be used as an antigen. The immunization was conducted in mice with the purified recombinant FliC (rFliC). The mice were subcutaneously immunized with rFliC and elicited significant rFliC specific serum IgG antibodies. An...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonella Enteritidis; Flagellin C; Indirect ELISA; Bacterial detection; Food contaminated.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822017000400774
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Phenotypic and genotypic characterization of Salmonella Enteritidis isolates BJM
Oliveira,Sílvia Dias de; Bessa,Marjo Cadó; Santos,Luciana Ruschel dos; Cardoso,Marisa Ribeiro de Itapema; Brandelli,Adriano; Canal,Cláudio Wageck.
In order to study the epidemiology of Salmonella Enteritidis outbreaks and determine the source of contamination so that a recurrence can be avoided, detailed characterization is necessary. Thus, the purpose of this study was to verify whether rep-PCR was able to discriminate among Salmonella Enteritidis isolates. Phage typing, detection of virulence genes and antimicrobial resistance testing were also associated to rep-PCR results. One hundred and two S. Enteritidis isolates from broiler carcasses, food, human, pigs, poultry-related samples, and nine isolates from other countries were genotypically typed by REP-PCR, ERIC-PCR and BOX-PCR, collectively called rep-PCR. Phage typing, detection of virulence genes and antimicrobial resistance testing were also...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonella Enteritidis; Rep-PCR; Phage typing; Antimicrobial resistance; Virulence genes.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822007000400025
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Óleo essencial de orégano: interferência da composição química na atividade frente a Salmonella Enteritidis Ciênc. Tecnol. Aliment.
Silva,Janine Passos Lima; Duarte-Almeida,Joaquim Maurício; Perez,Daniel Vidal; Franco,Bernadette Dora Gombossy de Melo.
Este trabalho avaliou a interferência da origem e do teor de compostos fenólicos de óleo essencial de orégano (OEO) de cinco marcas comerciais provenientes de diferentes regiões do mundo, na atividade inibitória frente à Salmonella Enteritidis (SE). A composição de cada OEO foi determinada por cromatografia gasosa acoplada ao espectrômetro de massas (CG-IE-MS). A atividade inibitória frente SE in vitro foi avaliada pela técnica de difusão em poços, empregando-se soluções alcoólicas a 0,1; 0,2; 0,5; 1,0; ou 2,0%, observando-se a formação de halo de inibição após incubação a 30 °C por 24 horas. Como resultado da análise por CG-IE-MS, foram identificados dezessete componentes voláteis. Todos OEO analisados neste trabalho possuíam carvacrol como componente...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Óleo essencial de orégano; Composição química; Compostos fenólicos; Salmonella Enteritidis; Antimicrobianos naturais.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000500021
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Detecção rápida de Salmonella Enteritidis em alimentos por ensaio imunoenzimático ELISA Ciênc. Tecnol. Aliment.
Alcocer,Iliana; Oliveira,Tereza Cristina R. M. de.
O método convencional de detecção de Salmonella spp., além de trabalhoso, consome longo tempo, necessitando-se normalmente de 4 a 5 dias para a confirmação da presença dessa bactéria no alimento. Portanto, o emprego de métodos rápidos e simples é importante para o diagnóstico laboratorial de toxinfecção alimentar e para o controle de qualidade. O objetivo principal deste trabalho foi a padronização de ensaio imunoenzimático-ELISA para detecção de Salmonella Enteritidis em alimentos. O ensaio utilizou anticorpos policlonais para flagelina produzidos em coelho. O anti-soro apresentou pouca reação cruzada com os sorotipos de Salmonella e as diferentes espécies de enterobactérias testadas. A sensibilidade do ensaio foi de 10(4) células/mL, quando testado em...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonella Enteritidis; ELISA; Detecção rápida.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612003000300019
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Controle da infecção por Salmonella Enteritidis em frangos de corte com ácidos orgânicos e mananoligossacarídeo Ciência Rural
Bassan,Joana Darc Lopes; Flôres,Maristela Lovato; Antoniazzi,Taiane; Bianchi,Eloisa; Kuttel,Javier; Trindade,Michele Martins.
O objetivo deste estudo foi avaliar a ação de dois ácidos orgânicos (ácido fórmico e ácido propiônico) e de um mananoligossacarídeo (MOS) adicionados à dieta no controle da infecção intestinal por Salmonella Enteritidis (SE) em frangos de corte. Neste estudo de 39 dias, foram utilizadas 150 aves, de um dia de idade, da linhagem Cobb, lote misto, livre de SE, divididas em seis tratamentos (T) com 25 animais cada, em que: T1 (ausência de infecção), T2 (ácidos orgânicos e ausência de infecção), T3 (ácidos orgânicos + MOS e ausência de infecção), T4 (ácidos orgânicos e infecção com SE), T5 (ácidos orgânicos + MOS e infecção com SE) e T6 (infecção com SE). No 4° dia após o alojamento, a cama foi instilada com SE e a cada sete dias cinco aves por grupo foram...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonella Enteritidis; Frango de corte; Ácidos orgânicos; Mananoligossacarídeo.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782008000700025
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Atividade antibacteriana de desinfetantes para uso na produção orgânica de aves Ciência Rural
Jaenisch,Fátima Regina Ferreira; Kuchiishi,Suzana Satomi; Coldebella,Arlei.
A determinação de produtos eficazes para a desinfecção e que não causem danos ao meio ambiente é um grande desafio para a avicultura orgânica. Neste trabalho foram avaliadas as atividades antibacterianas de quatro desinfetantes: ácido peracético, amônia quaternária, hipoclorito de sódio a 1% e a 0,1% de cloro ativo e do composto de ácidos orgânicos (cítrico, lático e ascórbico), frente às amostras padrão de Escherichia coli, Salmonella enteritidis e Staphylococcus aureus, na presença e ausência de matéria orgânica, sob duas diferentes temperaturas e tempo de contato de 20 minutos. Os ácidos orgânicos mostraram-se menos efetivos na presença de matéria orgânica. No entanto, o ácido peracético, na ausência desta, foi o mais eficaz frente à S. Enteritidis e...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Biodegradável; Avicultura orgânica; Escherichia coli; Salmonella Enteritidis; Staphylococcus aureus.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782010000200020
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